El ple de Xàtiva debatrà dissabte les ordenances municipals que ja reben les crítiques de l’oposició

0
1413
Ajuntament de Xàtiva.

El preu dels nínxols del cementeri i la taxa del fem han sigut els principals retrets destacats de les ordenances per part de Xàtiva Unida i el PP

Aquest dissabte se celebrarà a l’Ajuntament de Xàtiva el ple municipal de setembre, en el qual entre els punts més destacats estan les ordenances municipals, unes ordenances que ja han rebut les crítiques de l’oposició de Xàtiva Unida i el PP.

Des de Xàtiva Unida s’ha anunciat que no es donarà el vot a favor perquè «no contempla en cap moment la petició d’una revisió cadastral al Govern Central per actualitzar l’Impost dels Béns Immobles de la ciutat». Així assenyalen que “necessàriament cal impulsar una nova valoració general del cadastre. La Ponència de Xàtiva es va fer en 2005 amb efectes de 2006 en un mercat immobiliari amb perspectives alcistes. D’allò ja han passat més de deu anys sent aquest el termini que marca la Llei per a realitzar una nova valoració cadastral. Les valoracions de 2005, encara que amb rectificacions parcials que s’han fet són injustes. A més, la valoració de 2005 ja en el seu moment comptava amb importants punts febles que s’han mantingut i agreujat amb el pas del temps com ara la determinació dels àmbits de rústica i urbana”. L’IBI en l’actualitat suposa un terç del Pressupost Municipal (8.467.300 € per a Urbana i 216.300€ per a Rústica en el vigent Pressupost).

Ara fa un any el govern del PSOE i Cs justificava l’increment generalitzat i lineal de l’IBI pel “bon moment econòmic que vivia la ciutat”. No obstant apunten que ara «amb un augment exponencial de l’atur i una crisi econòmica derivada de la crisi sanitària generada per la COVID-19 l’increment de l’any anterior es manté. Tot i això, el passat mes de juliol des de Xàtiva Unida es registrà un document que contenia una proposta encaminada a una reducció del tipus de gravamen sobre el valor cadastral passant del 0’59% al 0’55% per als béns immobles d’urbana residencials de la ciutat. Una baixada que implicaria una mitjana d’estalvi en el rebut de l’IBI entre 46,88 a 50 euros per unitat fiscal de caràcter residencial».

També s’ha criticat des de Xàtiva Unida el preu dels nínxols del cementeri criticant que la taxa «continua augmentant fins a un 4% més en l’exercici 2021 situant-se el preu de la majoria dels nínxols disponibles en 1.103€. Això sí, amb un termini d’ocupació de fins a 50 anys. En canvi, en altres ciutats veïnes el mateix servei pot arribar a costar menys de la meitat com passa a Alzira on un nínxol en la mateixa trama que un a Xàtiva costa 412€ en propietat perpètua o a Ontinyent on la mateixa situació del nínxol costa 525€, també en propietat perpètua».

Crítiques del PP

Des del PP s’han centrat en les crítiques en la taxa de la recollida del fem que afirmen que ha augmentat un 90% des de l’any 2015. Apunten que l’any 2019 PSPV i Cs ja van propiciar un augment, i es va arribar als 36 euros. Per a l’any 2021 indiquen que s’ha previst pujar un 10% la taxa del fem.

D’aquesta manera «els ciutadans pagarem 40,75 euros», i assegura que «l’any 2015 a Xàtiva es pagava 22 euros de taxa per recollida del fem, i l’any vinent 2021 pagarem 40.75 euros, un 90% més”.

D’una altra banda assenyalen que «en la pedania de Bixquert i altres disseminats, que anteriorment es pagava la tarifa reduïda de 22 euros per la recollida de residus, l’han pujada a 32,12 €, amb l’excusa de la recollida de la poda, la qual cosa suposa una pujada del 45%».

Resposta del PSPV

A les crítiques ha respost el regidor d’Hisenda Nacho Reig, qui ha lamentat que Xàtiva Unida haja vinculat el suport a les ordenances a una revisió cadastral, «aspecte que res té a veure amb l’establiment dels tipus fiscals aplicables a Xàtiva, i demana una revisió cadastral que, segons zones, podria generar l’efecte contrari».

En segon lloc qualifica d’utilització «burda» de «dades falses», perquè ha comparat «els nínxols més barats d’Alzira o Ontinyent amb els de Xàtiva, que té una tarifa única i que, en qualsevol cas, i calculant el preu mitjà, és inferior al d’Alzira o Ontinyent que aplica altres conceptes».

Reig conclou afirmant que Xàtiva Unida ha llançat «dades falses, arguments poc solvents i populisme econòmic de perfil baix. I tot això des d’una formació suposadament d’esquerres, que hauria de defensar la recaptació de recursos per a implementar polítiques socials i de redistribució de renda». El regidor afirma que es tracta d’una «oportunitat perduda per a un debat constructiu sobre fiscalitat local. Després ens queixem de que la gent no vote», sentencia Reig.

Finalment el govern municipal de Xàtiva s’ha referit als residus centrant-se en Bixquert i les restes de la poda. Expliquen que «anteriorment, els veïns estaven obligats a depositar els residus de recollida de poda en l’Ecoparc, cosa que no estava ocorrent en Bixquert. El que estava ocorrent és que alguns veïns estaven deixant els seus residus de poda en bosses de fem al costat dels contenidors». Recorden així que està prohibit depositar restes de poda en els contenidors de RSU, per normativa mediambiental. «Encara així, reclamaven a l’Ajuntament que els retirara, cosa que es feia regualrment a requeriment. Tan prompte com es recollien els residus, tornaven a aparéixer i, de nou, refermaven les crítiques».

Amb tot finalment conclouen que l’Ajuntament crea un nou servei per a recollir la poda en els disseminats «amb recursos propis; no externalitzat que encara seria més car». Afegeixen així que «els informes tècnics municipals estableixen un cost de 12,20 € per unitat fiscal en disseminats».

Especifiquen que aquest servei «es presta només en els disseminats, no en el nucli urbà». Així expliquen que «Bixquert venia pagant la taxa reduïda per retirada del fem, que és la meitat del que es paga en el nucli urbà. En el nucli urbà, un veí pagarà 45,28 € per la recollida de fem. És a dir, pel mateix servei, en el nucli urbà es paga més. Ara, amb la nova taxa, en els disseminats es pagarà 35,69 € (23,49 + 12,20). Continuen pagant menys que un veí del nucli urbà i tenen un servei nou. Per tant, no es pot parlar de discriminació. En Bixquert es paga 10 cèntims al dia per la recollida de fem, inclosos la poda».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí