El patrimoni industrial de Sagunt rebrà ajudes de dos programes de finançament europeu

0
1359
L'Alt Forn de és un dels símbols del patrimoni industrial de Sagunt

La FCV de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt ha sigut seleccionada com a beneficiària en dos programes liderats per membres del departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València

La Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt ha sigut seleccionada com a beneficiària de dos programes de finançament europeu per a sengles projectes que han liderat membres de la Unitat d’Investigació en Economia de la Cultura (Econcult) del departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València. L’equip de treball per a la participació de l’entitat en estos projectes es compon de personal de la direcció de la FCV i per la historiadora i representant del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre en el Patronat de la Fundació, María Hebenstreit.

L’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha assegurat que estes subvencions “demostren que és una fundació que està viva i que està funcionant des que la transformàrem en una fundació més lligada a la nostra ciutat, amb una gerència, amb una dinàmica de revitalitzar tot el patrimoni industrial”. En concret, Fernández ha destacat l’Alt Forn “que ja està funcionant a ple rendiment”, i ha assenyalat que estan treballant “en la posada en marxa del Museu Industrial”. Finalment, el primer edil ha assegurat que estes ajudes “faran una major difusió de l’important patrimoni industrial que té la nostra ciutat i l’aposta d’este Equip de Govern per un dels seus patrimonis més rellevants”.

La primera de les ajudes ha sigut l’Interreg Mediterranean Chebec, on s’aborda el principal repte de la indústria cultural i creativa al Mediterrani. Chebec experimentarà un programa de suport integrat per a empreses i professionals, desenvolupant competències i contactes internacionals. Fruit d’esta participació, la Fundació podrà dissenyar el seu pla d’internacionalització per a aconseguir millorar el posicionament del patrimoni industrial del Port de Sagunt en l’agenda cultural i turística internacional.

Respecte a este programa, el regidor de Patrimoni Industrial, Pablo Abelleira, ha assegurat que està “dedicat a la formació, estem integrats amb altres entitats de la Comunitat Valenciana per a la internacionalització del nostre patrimoni industrial”. Abelleira ha assenyalat que es tracta “d’una primera fase de promoció que es complementarà en un futur amb una fase de reunió de les diferents entitats”.

El segon programa on participarà la Fundació finançat per Europa és el Designscapes, Design-Enabled Innovation in Urban Environments, on han sigut seleccionades només 50 iniciatives en l’àmbit europeu i de les quals només dos espanyoles. La Fundació posseix una quantitat important de models de fusta herència d’Alts Forns, emprats per a la fabricació de peces de metall de fosa. La subvenció atorgada de 5.000 € es destinarà a la realització d’un estudi per a la possible integració dels models de fusta en el paisatge urbà, com a estratègia de disseny innovadora i sostenible.

Segons Abelleira, este segon projecte “és molt més interessant, a la meua manera d’entendre, perquè li donarem una eixida a les motlures de fusta que pertanyien als antics Alts Forns i que la fundació té en propietat, i les integrarem en un projecte paisatgístic, un landscaping amb el qual pretenem ser triats entre les diferents entitats perquè estem en la primera fase”. El regidor ha destacat que la seua intenció és “integrar-les en el paisatge i aconseguir que tinguen una utilitat i el valor que es mereixen”.

La Unitat d’Investigació en Economia de la Cultura (Econcult) es va constituir en el departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València en 1999. Des de llavors ha desenvolupat una labor d’investigació continuada en el camp de l’economia de la cultura, convertint-se en un dels centres de referència en l’àmbit nacional i internacional. Des de mitjans de la primera dècada del segle XXI és notable el seu procés d’internacionalització col·laborant amb projectes tant a Iberoamèrica com a Europa.

Des de la nova posada en funcionament, la Fundació ha recollit el testimoni de la participació de l’Ajuntament de Sagunt en la Ruta Europea de Patrimoni Industrial (ERIH) i ha ampliat la seua visió per a estar més present a Europa i beneficiar-se dels fons per al finançament dels seus projectes. Fruit d’este treball ja s’han afermat dos assoliments recents amb la participació en dos convocatòries encapçalades per Econcult.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here