El llibre ‘Un grito de libertad desde la arena’ relata el cas de segrest de la sahrauí Mayuba

0
895
Portada del llibre 'Un grito de libertad desde la arena'
Portada del llibre ‘Un grito de libertad desde la arena’

Este dissabte 25 d’abril es presenta a Xàtiva el llibre ‘Un grito de libertad desde la arena’, escrit pel periodista Vicent Soriano, en el que narra la retenció i segrest de l’espanyola d’origen sahrauí Mahdjouba Mohamed Hamdidaf ‘Mayuba’, pels seus pares biològics en els campaments de Tindouf. L’acte tindrà lloc a les 19h a la Casa de la Cultura.

El 25 de juliol de 2014, Mayuba, que viu al Genovés en acollida permanent des de 2003, va viatjar als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf, amb el propòsit de visitar a la seva família biològica com ho havia fet en anteriors ocasions. La seva tornada estava prevista per al 18 d’agost, però dies abans els seus pares li van treure el seu passaport i li van anunciar que no tornaria a Espanya.

Sense motius que justifiquessin el segrest, Mayuba va estar retinguda fins al 29 d’octubre, quan va aconseguir escapar i arribar fins Alger, des d’on va recuperar la llibertat tornant a Espanya.

El llibre de Vicent Soriano és un extens reportatge sobre els fets esdevinguts -publicats en exclusiva per Levante-EMV– el paper que va exercir el Front Polisari, els mitjans de comunicació, les xarxes socials, la situació actual del poble sahrauí, la postura del govern algerià i les autoritats espanyoles, en un cas que ha deixat al descobert una lamentable realitat: que altres joves com Mayuba es troben retingudes en el desert de l’Aaiun en contra de la seua voluntat en el que es considera una clara violació dels drets humans. Vicent Soriano narra en el llibre que va ser la pròpia Mayuba qui va denunciar la seva retenció mitjançant un SMS enviat als seus pare d’acollida via Londres: «Sóc Mahdjouba Mohamed Hamdidaf, ciutadana espanyola amb passaport AA28 ……. El 25 juliol 2014 vaig vindre als campaments sahrauís a Tindouf per visita familiar. El dia 10 de setembre em van traslladar dels campaments a territori algerià, OumLasset, barri del Rif, on em trobe ara mateix, segrestada sense poder sortir de casa i vigilada les 24 hores. La meva tornada a Espanya estava prevista per al 18 d’agost, llavors els meus pares Mohamed i Fatuma van prendre el meu passaport i em van retenir en contra de la meva voluntat «, va escriure Mayuba.

El periodista Vicent Soriano
El periodista Vicent Soriano

Segueix dient Vicent Soriano que «aquesta curta, però cruel declaració, és la que va aconseguir enviar Mayuba als seus pares d’acollida, Batiste Llopis i Amparo Viñes, després de que Batiste ja tingués coneixement que Mayuba estava retinguda en contra de la seva voluntat i amenaçada de mort si intentava tornar a Espanya, tot i tenir la nacionalitat espanyola i ser major d’edat. Aquesta declaració va servir per presentar una denúncia per segrest i amenaces de mort davant la fiscalia general d’Alger, ja que els campaments sahrauís es troben en territori algerià, i davant el Consolat d’Espanya en aquest mateix país, qui al seu torn el va remetre al Tribunal de Tindouf, i a la Comissió Permanent espanyola davant les Nacions Unides«.

Conta Vicent Soriano en el llibre que «començava d’aquesta manera: un crit de llibertat des de la sorra, un crit de llibertat com ho havien fet i segueixen fent desenes de dones que es troben retingudes a la força en els campaments de refugiats sahrauís pels seus propis pares, pel simple fet de ser dones, d’haver intentat viure d’una manera diferent i reivindicar el seu dret a decidir, lluny d’un poble ja excessivament castigat per la barbàrie durant 40 anys al que tampoc deixen decidir el seu futur. És un poble abandonat a la seva sort. Les autoritats sahrauís segueixen ancorades en el passat i són incapaços de canviar una dinàmica que no porta enlloc». Les mateixes autoritats «són els capitostos d’un Front Polisari que no mou un sol dit per canviar una situació que ja es fa insostenible, però per a ells és tremendament còmoda, amb una vida privilegiada i recolzats per entitats espanyoles que es fan dir «solidàries» i només estan ajudant a incrementar els casos de corrupció entre un Polisari a que amenacen amb retirar les ajudes des de la Unió Europea al detectar tot un seguit d’irregularitats en les subvencions que reben, i on se segueix castigant a un poble sense cap esperança de canvi, mentre el Polisari segueix vivint al marge de la realitat sahrauí», escriu el periodista.

El llibre recull tots els detalls del segrest i el paper que van exercir totes les parts implicades en el cas. Compta amb un total de 256 pàgines i 4 pròlegs escrits pel periodista de Levante-EMV Paco Cerdà, Isabel Galeote, una de les impulsores de la plataforma FreeMayuba, Pepe Moscardó amic de la família, i de la doctora sahrauí Lehdia Mohamed Dafa, una de les més fermes defensores del feminisme en les dones del Sàhara.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí