El lleopard de Fontanars dels Alforins ja llueix al Museu de Prehistòria de València

0
936
Imatge de l'esquelet del lleopard
Imatge de l’esquelet del lleopard

L’esquelet del lleopard del pleistocènic trobat en 2013 a Fontanars dels Alforins, llueix des d’este dimecres al Museu de Prehistòria de València. Este esquelet, trobat a l’Avenc de Joan Guitón pels espeleòlegs d’Ontinyent Vicent Sanchis i Rebeca Sanchis, és l’esquelet d’estes característiques més complet trobat a la península Ibèrica.

Les restes es poden veure dins l’exposició ‘Un món de feres’, presentada pel diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius. Qui ha explicat que el SIP (Servei d’Investigacions Prehistòriques) de la Diputació va ser informat de la troballa i, veient-ne l’interés, va impulsar i coordinar, al desembre d’aquell mateix any, la recuperació de les restes d’aquest felí, localitzades a 150 metres de profunditat, per un equip integrat pels membres del museu, Alfred Sanchis i Carmen Tormo, del Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida, Agustí Ribera, els esmentats espeleòlegs del Grup Espeleològic l’Avern d’Ontinyent i la col·laboració de Josep Ribera i Juan Salazar.

Una lleoparda morta per una caiguda

A partir d’ací, i durant un any, el Gabinet de Fauna Quaternària del Museu de Prehistòria de València, dirigit per Alfred Sanchis, va iniciar una recerca que ha oferit respostes sobre com va morir el lleopard -a conseqüència d’una caiguda-, el seu sexe femení i la seua edat, fixada en un any i mig o dos de vida, «donada la seua completa dentició sense danys aparents», ha explicat Alfred Sanchis.

Alfred Sanchis ha destacat la rellevància de la troballa i l’ha qualificada d’única ja que «el lleopard és un carnívor mal conegut perquè les seues restes són escasses als jaciments arqueològics i paleontològics i corresponen, la majoria de les vegades, a elements aïllats com ara dents, falanges i metàpods».

Tal com ha explicat Sanchis, l’exposició narra, a partir de l’esquelet com a peça central, i amb altres peces també originals procedents de la col·lecció de Fauna Quaternària del museu, la interacció entre homes i grans carnívors per l’ús de les coves i per les preses en la prehistòria.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí