El IVCR+i restaura el conjunt de la Cova Gran de la Petxina de Bellús per a obrir-lo al públic

0
196
Imatge dels treballs que es realitzen a Bellús

Els treballs han consistit en un estudi geològic complet, la neteja dels ‘grafitis’ i l’estabilització de processos d’alteració.

El Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha restaurat el conjunt de pintures rupestres localitzat en el Estret dels Aigues en el terme de Bellús, dins de les ajudes de conservació de Béns immobles de Cultura de Cultura de la Generalitat que va sol·licitar l’Ajuntament de Bellús.

Els treballs han consistit en un estudi geològic complet, la neteja dels ‘grafitis’ i l’estabilització de processos d’alteració. A més, s’ha realitzat la documentació i estudi de les pintures, amb la localització de nous motius desconeguts fins als treballs de restauració.

El conjunt inclou una mostra de pintures llevantines: un grup de arquers marxant i dos panells de pintures esquemàtiques de diferents estils. Es tracta d’unes pintura que posen de manifest el valor simbòlic que va tindre aquest enclavament en el Neolític, fa set mil anys.

Posteriorment als treballs de restauració i estudi, l’Ajuntament de Bellús ha realitzat una actuació per a facilitar l’accés al lloc i la contemplació de les pintures rupestres.

L’abric va ser descobert l’any 1982 per Mauro Hernández i el Centre d´Estudis Contestans i va ser objecte d’un primer estudi i publicació l’any 1986. Es tracta d’una àmplia cavitat localitzada en el marge esquerre del Riu Albaida, en un enclavament d’alt valor ecològic i patrimonial.

L’any 1983 el conjunt va ser objecte d’una agressió durant una convenció política que va tindre lloc en el Estret dels Aigües, en la qual van realitzar grans pintades en les mateixes parets on es conserven les pintures.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here