El govern de Sagunt rebutja la intenció de demolició del Pantalà anunciada per l’APV i amenaça amb anar als tribunals

0
5599
Guillermo Sampedro, Darío Moreno i Pepe Gil, durant la roda de premsa.

Critiquen que un assumpte tan important com aquest no s’hauria d’haver anunciat en Consell d’Administració de l’APV sinó que havia d’haver sigut convocat l’Ajuntament

L’Ajuntament de Sagunt ha comunicat que es mostra disconforme amb la solució de demolir el Pantalà que ha plantejat hui l’Autoritat Portuària de València (APV). Així ho han expressat l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i els regidors de l’Equip de Govern, Pepe Gil i Guillermo Sampedro, en una roda de premsa després de conéixer la intenció unilateral de l’APV que s’extrau de les conclusions de l’estudi tècnic realitzat sobre la seua situació.

A més, els tres membres de l’Equip de Govern han coincidit també a criticar les formes en les quals l’Ajuntament ha conegut este assumpte ja que no hauria d’haver-se donat a conéixer en un Consell d’Administració de l’APV sinó que havia d’haver sigut convocat l’Ajuntament per a conéixer tots els detalls. D’altra banda, també s’ha criticat que no es coneix tot l’informe sinó solo les conclusions. L’informe s’ha sol·licitat i segons l’APV arribarà per via oficial a l’Ajuntament la setmana vinent perquè el consistori el puga analitzar.

Segons les conclusions, el punt de partida de l’informe és l’estudi previ de novembre de 2018 del qual es va extraure que l’estat general de conservació de l’estructura era bastant deficient, si bé es va considerar que podia ser estructuralment viable pel que es va proposar una sèrie d’actuacions urgents. D’altra banda, l’informe apunta que els danys del Pantalà no es van produir per la DANA (depressió atmosfèrica aïllada en nivells alts) del passat any que encara que va tindre conseqüències més greus per a la ciutat en la mar no va ser res extraordinari, sinó per la falta de manteniment que ha patit el Pantalà durant dècades. No obstant això, la posterior borrasca Gloria que encara que en l’àmbit terrestre va tindre un impacte menor, en la mar va tindre conseqüències majors, provocant danys en la infraestructura que no van tindre a veure amb la falta de manteniment. De totes estes conseqüències, l’informe conclou que la infraestructura tal com està concebuda hui dia no és sostenible i es requerix la seua demolició.

Este fet, d’una banda canvia totalment l’escenari per a l’Ajuntament que entén que el Pantalà és un element que conservar i invertir per a rehabilitar-lo i cuidar-lo. D’altra banda, tenint en compte el conveni signat entre l’APV i el consistori, es parla d’un projecte de ciutat que traspassa les línies polítiques, per la qual cosa és important que tots els partits polítics arriben a un consens sobre este tema ja que no es pot imposar una solució sobre la base d’un informe tècnic, per la qual cosa l’Ajuntament no renunciarà a l’aplicació del conveni en els termes en els quals està signat.

En este sentit, segons l’alcalde de Sagunt es convocarà a tots els portaveus dels partits polítics representats en la Corporació Municipal a una reunió per a intentar consensuar una línia d’actuació, una vegada es tinga l’informe i així analitzar-lo amb deteniment. Posteriorment se sol·licitarà una reunió oficial amb l’APV per exposar les línies a seguir per l’Ajuntament de Sagunt.

«Nosaltres hem sol·licitat que el projecte port-ciutat continue, en principi, seguint el que establix el conveni i es negocie si hi ha algun tipus de modificació», ha expressat l’alcalde. En qualsevol cas, ha continuat, «segons les conclusions queda evidenciada la falta de manteniment, crítica que des de l’Ajuntament veníem expressant com una irresponsabilitat de l’APV en haver tingut el Pantalà abandonat, ja que és de la seua propietat».

D’altra banda, segons ha explicat l’alcalde, els servicis jurídics de l’Ajuntament ja havien analitzat quins podrien ser els següents passos en cas d’incompliment del conveni i entenent que esta comunicació és oficial, «continuarem analitzant les opcions a seguir, com ja va sol·licitar el Ple Municipal».

En qualsevol cas, l’alcalde i els dos regidors han coincidit que hui és un dia molt trist per a la ciutat perquè no s’esperava esta resposta ni de la manera en què s’ha donat. Pepe Gil, per part seua, ha mostrat el seu malestar respecte a esta notícia ja que «tots estàvem esperant veure ixa integració port-ciutat amb el Pantalà com una estructura de primer ordre que podia ser un atractiu turístic i entenem que el conveni ha de complir-se, per la qual cosa ara haurem d’estar vigilants perquè en cas d’haver de demolir el Pantalà i crear-se un projecte nou, complisca amb totes les expectatives que té la ciutat amb esta estructura emblemàtica», ha expressat el regidor de l’Equip de Govern.

D’altra banda, Guillermo Sampedro ha explicat que malgrat que es dóna per rebuda la informació, l’Ajuntament no dona per tancat l’assumpte. «Estudiarem l’informe així com alternatives perquè estem convençuts que n’hi haurà i les plantejarem a la resta de forces del consistori fins i tot si cal buscar algun tipus de responsabilitat civil o responsabilitat patrimonial es plantejarà també en el si de la Junta de Portaveus», ha manifestat el regidor. A més ha remarcat que la responsabilitat de la situació del Pantalà és exclusiva de l’APV i que la seua deixadesa, desídia i abandó durant dècades ha provocat esta situació, així com pel sistemàtic incompliment dels convenis signats amb l’Ajuntament. En este sentit, ha manifestat que s’exigirà el compliment íntegre de l’últim conveni i es continuaran buscant alternatives a la demolició «perquè nosaltres no donem per perdut este element patrimonial i continuarem barallant perquè la ciutat el continue tenint en peu».​

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here