El govern de Sagunt presenta el pressupost de 2020 que assoleix els 87,3 milions d’euros

0
1729
El govern de Sagunt ha presentat els comptes de 2020

Les diverses inversions, un total de 16’9 milions, se centren en millores de les vies i edificis públics, instal·lacions esportives, patrimoni històric i industrial i eficiència energètica

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Sagunt (PSPV, Compromís i Esquerra Unida), ha presentat aquest dijous als mitjans de comunicació i als grups polítics municipals la proposta de pressupost municipal de 2020 que també es comunicarà a la ciutadania en dos audiències públiques la pròxima setmana i a les entitats que formen el Consell Econòmic i Social (CES) de la ciutat. Esta proposta, que ascendix a 87’3 milions d’euros i que suposa un increment del 9’39% sobre el pressupost inicial de 2019, serà portada al ple per a la seua aprovació el pròxim 24 de gener.

Segons la informació facilitada per la regidora delegada d’Hisenda, Gloria Parra, la principal xifra del pressupost de despeses es destina a la partida de despeses corrents en béns i serveis ja que ascendix a 30’4 milions, seguida de la partida de Personal amb 28’1 milions. A més, per a inversions s’han destinat 16’9 milions i per a transferències corrents 5’8 milions, per a amortització de deute 4’7 milions i per a despeses financeres 646.118 euros.

Per poder executar les despeses, l’ajuntament necessita disposar d’un pressupost d’ingressos que s’ajuste. Este pressupost ascendix a 87’3 milions que es distribueixen de la següent forma: Impostos directes 36’03 milions; impostos indirectes 3’3 milions; Taxes, preus públics i altres ingressos 12’37 milions; transferències corrents 18’08 milions; Ingressos patrimonials 676.983 euros; alienació d’inversions reals (vendes) 3’44 milions; Transferències de capital 8’34 milions; Actius financers 72.200 euros i Passius financers (operació financera) 5 milions.

Segons ha afirmat la delegada d’Hisenda, «ens trobem davant un pressupost ambiciós, és el punt de partida d’este nou equip de govern, elaborat amb la idea compartida de crear una ciutat més igualitària, accessible, sostenible, més solidària i, per descomptat, generadora d’ocupació».

Tal com ha explicat Gloria Parra, les línies generals piloten entre diferents elements: «anunciar que hem dotat pressupostàriament un pla d’ocupació ens satisfà molt. Ha sigut una aposta de l’equip de govern. Va ser una valentia no aprovar-ho en el 2019 amb informes en contra, i va ser un compromís amb l’equip de govern per a treballar i buscar les vies i fer un pla d’ocupació legal, digne per aquells ciutadans que vagen a optar a treballar. Este pla d’ocupació està dotat amb 400.000 euros. Este pressupost també pivota sobre la cohesió social ja que no sols s’ha incrementat el pressupost de Serveis Socials en 200.000 euros, sinó que a més entenem les inversions com a elements generadors de cohesió social i les hem augmentades en un 35%.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Sagunt presenta el cicle de conferències ‘La Ciutat Ibèrica’

La igualtat i la lluita contra la violència de gènere és un altre dels elements sobre els quals pivota este pressupost. Ha augmentat la partida d’igualtat en un 6,6%, i també en medi ambient. He de recordar que tant igualtat com medi ambient són competències que es gestionen des de l’alcaldia i volíem dotar-les d’un pressupost adequat perquè permeten vertebrar tota l’acció de govern de tindre el medi ambient i la lluita contra la violència de gènere com a polítiques transversals». Així mateix, Gloria Parra ha destacat que encara que hagen augmentat l’apartat d’ingressos, les partides d’impostos directes i també indirectes, això no es deu al fet que s’hagen pujat els impostos i les taxes sinó que hi ha hagut més habitants i immobles que s’han sumat als padrons dels impostos.

En la roda de premsa de presentació del pressupost, en la qual han participat també l’alcalde, Darío Moreno; el portaveu de PSPV-PSOE, Javier Raro; el portaveu de Compromís, Quico Fernández; el portaveu d’EU, Guillermo Sampedro, i els regidors delegats Pepe Gil i Roberto Rovira, la delegada d’Hisenda ha detallat les principals iniciatives incloses en el capítol 6 que suma un total de 94 inversions.

D’estes inversions han destacat les corresponents als centres educatius amb el pla Edificant, Construcció de l’IES Núm. 5 (4’07 milions); Intervenció en el Centre d’Educació Especial Sant Cristòfol (607.921 €); CEIP Victoria i Joaquín Rodrigo (864.926 €); CEIP S. Vicente Ferrer (20.000 €), i les inversions en el patrimoni industrial del Port de Sagunt com que les que es preveuen en la Gerència, Museu Industrial, Alt Forn, el casino o l’economat que seran de 1’59 milions. A més han ressaltat les inversions en patrimoni històric (160.000 €); en instal·lacions esportives que se situen en 1’4 milions i el reforç de la SAG i la neteja amb un increment de 850.000 €. També s’han centrat en les inversions per millorar l’accessibilitat i adequació de les vies públiques, el pla anual de reurbanitzacions, renovació de places públiques i obres d’urbanització que ascendiran a més de 2’6 milions. Un altre gran bloc d’inversions són les que es destinaran a l’adequació d’edificis públics municipals i a la millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions d’enllumenat públics i que superen els 2’4 milions.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  L'alcalde de Sagunt (Compromís) acusa als seus socis d'EU de "llavar-se les mans" permetent el 'pelotazo' de Lafarge

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Quico Fernández, ha destacat la continuïtat per part d’un equip que, amb el treball, el diàleg i el consens, ha sigut capaç de presentar un projecte per al benefici de la ciutadania. «Un pressupost que augmenta, estem per damunt dels 87 milions i que ho fa sense augmentar la pressió fiscal» ha manifestat Fernández, qui ha assenyalat que l’endeutament està dins del límit, «està controlat i això ens permet demanar un préstec». Per al portaveu de Compromís estos pressupostos estan «en la línia d’un equip de govern d’esquerres, preocupat pel medi ambient, pel creixement i el progrés i per la cohesió de la ciutat, com han plantejat amb Serveis Socials. En conclusió, s’ha treballat molt i ara cal obrir-ho a la participació, oposició, CES i que la ciutat ho faça seu ja que estos pressupostos han de servir als ciutadans».

Per altra banda, el portaveu d’Esquerra Unida, Guillermo Sampedro, ha remarcat el caràcter continuista d’estos pressupostos ja que mantenen la senda iniciada en 2017 «perquè és profundament social i perquè les partides de Serveis Socials aconseguixen els quasi 4 milions. Estem volent generar ocupació i això es demostra en l’augment de la partida de Promoció Econòmica la qual es duplica, és el departament que intenta generar millors condicions d’ocupació a la població». Per a Sampedro este pressupost és útil per a la ciutat ja que ho considera profundament social i que recull inversions que seran clau per al futur desenvolupament del municipi. «Ens posarem les piles per ser capaços de gastar si no el 100%, aproximar-nos el màxim possible».

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Sagunt inicia la 20a edició dels Ludi Saguntini de divulgació de la cultura grecoromana

Pel que fa al portaveu socialista, Javier Raro ha remarcat que este acord enfortix a l’equip de govern. «Amb este projecte de pressupost busquem fer una ciutat més amigable, més habitable i que, en definitiva, els nostres veïns i veïnes se senten orgullosos del govern que tenen». Per a Raro este pressupost representa un govern amb les mateixes forces que la legislatura passada, però amb un canvi de composició, «nosaltres estem contents amb l’acord de pressupostos, al grup socialista ens satisfà, no solament perquè les nostres regidories estan millor o pitjor dotades sinó perquè creiem que fa un ajust entre totes les regidories que formen un ajuntament just, equitatiu i que al final ens garantirà a tots tindre un 2020 tan bo com siga possible».

Finalment, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, s’ha sumat a tot el que s’ha dit pels seus companys i ha matisat que este és un pressupost profundament social, «que intenta solucionar o iniciar la solució a dos problemes que ha repetit la ciutadania en diverses ocasions que són, d’una banda, problemes puntuals de neteja en determinades zones i, d’altra banda, una falta de repavimentació en determinats carrers. I ho hem fet amb un increment substancial de la SAG que és important recordar que, des de fa una dècada, la SAG havia mantingut el seu pressupost». Així mateix, respecte al caràcter participatiu d’este pressupost, Moreno ha assenyalat que «nosaltres ja portàvem molt de temps reunint-nos amb associacions o particulars, de tota ixa labor de participació hem anat incorporant als pressupostos coses que hem considerat necessàries».

A més, un altre dels aspectes que té el pressupost és que «no es tracta de continuar afegint projectes per continuar afegint sinó que es tracta de començar a veure enguany la conclusió, o almenys, l’inici de les obres de projectes que portem arrossegant durant massa temps», ha conclòs l’alcalde.​​

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here