El govern de Sagunt es reuneix amb Costes de València i Castelló per abordar el projecte de les platges de la ciutat

0
4585
Platja de la Malva-rosa de Sagunt.

Com a punts positius es destaca l’aportació d’arena que es farà en Cases de Queralt i que la retirada de graves que es durà a terme per part del projecte d’Almenara serà limitada

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, juntament amb el regidor delegat del Departament de Platges, Roberto Rovira i el tinent d’alcalde de Almardà, Pepe Gil, s’han reunit aquest divendres amb la Demarcació de Costas de València, amb la Demarcació de Costes de Castelló i amb la directora general, que s’encarrega particularment del projecte de Sagunt sobre el pla de regeneració de les platges de Almardá, Corint i Malva-rosa. L’alcalde ha informat sobre la reunió a tots els portaveus municipals.

Segons explica l’alcalde, “la sensació ha sigut agredolça” però, malgrat tot, també es poden destacar alguns aspectes positius. Un dels principals és que per part de la Delegació de Costas ja es parla definitivament d’una coordinació dels dos projectes, del d’Almenara amb el Sagunt, encara que s’insisteix que el projecte d’Almenara té prioritat i començarà al més prompte possible. S’ha notificat que la idea és començar les obres en la zona d’Almenara al setembre, les quals es duran a terme durant dos exercicis: començaran al setembre de 2021 després del qual hi haurà una aturada al març de 2022, les tornaran a reprendre al setembre de 2022 i finalitzarien en el primer semestre de 2023, aqueixa és la perspectiva que es té respecte al projecte d’Almenara.

Tal com indica l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, “dins de les obres d’Almenara s’ha inclòs una aportació extra de 250.000 metres cúbics per a ‘Els cases de Queralt’ perquè són conscients que ací hi ha una mica de regressió. També s’ha esmentat com a preocupació municipal que la demarcació volen extraure graves de les platges de Almardá per a Almenara, però dels 250.000 metres cúbics de grava que ells necessiten creuen que de Sagunt només s’extrauran aproximadament uns 100.000 metres cúbics”.

En aqueix sentit, la Demarcació de Costas és conscient que no poden retirar tota la grava que pretenien sense afectar la platja, per la qual cosa únicament limitarien aqueixa extracció a 100.000 metres cúbics, els quals pertanyen al primer cordó, el qual afecta més el bany i que, per tant, té un efecte més positiu la retirada d’aqueixes graves a la nostra ciutat sense desproteger la platja.

També, com un altre punt positiu, es comprometen a tindre reunions periòdiques sempre que el sol·licite l’Ajuntament per a parlar de quin és l’estat de les obres en el cas que les obres d’Almenara s’inicien, independentment del procediment judicial. D’aqueixa manera, es comprometen al fet que existisquen reunions sempre que l’Ajuntament el sol·licite, cada dos o tres mesos, perquè actualitzen la informació sobre l’estat de l’assumpte i poder veure en cartografia quin està sent l’evolució de les platges de Sagunt.

Respecte al calendari i com a aspecte positiu, no hi ha res més de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) que li falte a l’ajuntament. Actualment, la Demarcació de Costas “està gestionant el procediment d’incloure i contestar a les al·legacions, per la qual cosa finalment hi haurà un informe donant resposta a les al·legacions i a partir d’ací es donarà per acabat el projecte i es manarà”, segons ha especificat l’alcalde, “a la Direcció General de Qualitat Ambiental perquè puga emetre la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA). Encara que han insistit diverses vegades que no es poden comprometre a dates concretes, el cap de la Demarcació de Costas de València, Antonio Cejalvo, ha arribat a dir que, en principi, la idea seria veure si abans que s’inicie la segona fase d’Almenara, és a dir durant el primer any, s’arriba a tindre la declaració d’impacte ambiental de Sagunt”.

No obstant això, existeixen alguns aspectes que no s’han tancat del tot en aquesta reunió i que queden pendents en un termini de temps no gaire ampli. La Demarcació de Costas de València ha comentat que la part d’extracció d’arenes de Cullera comporta el seu propi projecte i ha de passar per la seua pròpia declaració d’impacte ambiental. Darío Moreno comenta que “la pròpia directora general ha dit que aqueixa DIA és més senzilla que la nostra, ja que aqueixa DIA ja té antecedents en els quals s’ha dit que sí i no s’està plantejant gens nou, simplement el que ha ocorregut és que ha caducat. Llavors, en principi, aquest projecte és molt més senzill en aqueixa línia. I ella creu que no suposarà un retard per al nostre projecte”.

Així mateix, l’alcalde assegura que un altre tema que també ha quedat obert és l’actuació d’aquest estiu a les nostres platges: “Han tingut un problema amb el Ministeri d’Hisenda, el qual no els ha permés portar avant la contractació que tenien prevista de manteniment de platges, ja que ells tenen habitualment una partida de tres-cents mil euros de manteniment per a poder dur a terme actuacions a les platges i, amb això, volien fer un contracte que el Ministeri d’Hisenda ha paralitzat. Ens han dit que és imminent que els donen el vistiplau, però encara que siga imminent, ara mateix al que se li dóna el vistiplau és a la licitació, llavors s’hauria de dur a terme el procés de licitació, el procés d’adjudicació i després ja començaria el contracte. Nosaltres considerem que, en cap cas, aqueix contracte de manteniment ens ajudarà perquè aquest estiu no hi haja aqueix problema de fossat”.

Per aqueixa raó, l’alcalde li ha sol·licitat a la directora general que habilite algun tipus de via: “Nosaltres hem parlat d’algun contracte d’emergència o d’un contracte d’obra menor però arribant al màxim, és a dir, estem parlant de 40 o 45.000 euros. Ella s’ha compromés a estudiar-ho i a donar-nos una resposta la setmana que ve”.

D’altra banda, dins dels informes de l’Ajuntament s’assenyalava com especialment problemàtic l’espigó projectat que estarà pegat al nostre terme municipal, l’Espigó dels Cases del Queralt, per la qual cosa es plantejava que si Almenara tindrà dos anys d’execució en les obres, si existeix la possibilitat de retardar l’espigó al segon any, la qual cosa donaria un any de marge en el qual no hi ha cap construcció que afecte directament les platges de Sagunt. Segons ha explicat Darío Moreno: “El cap de la Demarcació de Costas de Castelló ha dit que, en principi, encara que ho ha de consultar amb els tècnics, no hi havia cap mena de problema i que és molt possible que a aqueixa reivindicació de l’Ajuntament de Sagunt diguen que sí”.

Com a resum, l’alcalde ha destacat com a bones notícies l’aportació d’arena que es farà en Cases de Queralt, que la retirada de graves que es durà a terme per part del projecte d’Almenara és limitada, per la qual cosa se cenyiran sempre a aqueixos 100.000 metres cúbics aproximadament per a evitar un impacte negatiu a la platja i que, també, realitzaran reunions periòdiques sobre la cartografia i sobre l’evolució de la platja conforme vagen evolucionant les obres.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here