El Festival Splash torna a situar Sagunt com la capital del còmic

0
3252
El festival Splash de Sagunt arriba a la seua huitena edició.

Les vinyetes tornen a Sagunt els pròxims 19, 20 i 21 de novembre. Esta huitena edició, que se celebra al Casal Jove, comptarà amb els i les autores més destacades de la comunitat i del panorama nacional

El Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana-Splash torna a Sagunt després d’un any d’aturada a causa de la Covid-19. Esta huitena edició tindrà lloc els pròxims 19, 20 i 21 de novembre en el Casal Jove del Port de Sagunt, amb producció totalment pública, i que comptarà amb els i les autores més destacades de la comunitat i del panorama nacional. En esta ocasió es comptarà amb un total de 54 artistes i 31 estands, 5 dels quals pertanyen a l’espai d’autoeditats.

Per a esta huitena edició, el festival comptarà amb alguns dels i les artistes més destacades, tant autonòmic com nacionalment, com Magius, Juarma, Irene Márquez, Adrián Bago, Fernando Llor, David Martínez, Eneko, Susanna Martín, Yexus, Guillem Escriche, Laura Pérez, Paco Camallonga o José Fonollosa, entre molts d’altres. Els autors participaran en diferents activitats que permetran conéixer-los, com són els lliuraments de premis, presentacions de llibres, xarrades, taules redones i signatures en els estands de la zona de fira.

El regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro, ha explicat que després de no haver-se pogut celebrar amb normalitat l’edició anterior, enguany «la intenció és fer un Splash com els que hem fet fins abans de la pandèmia. En esta edició tornem a la marca de la casa, que és cuidar i estimar el món de la novel·la gràfica, de la il·lustració i del còmic i crec que ho fem amb la gran oferta d’estands de llibreries i d’editorials que acudiran al festival, amb més de 40 autors i autores que esperem que se senten com a casa, a més d’activitats infantils i juvenils».

Els Premis Splash reconeixen cada any els millors treballs i la trajectòria d’algunes de les personalitats més importants de l’univers del còmic i els seus derivats. La gala de premis, que serà presentada per Iria Ros, està prevista per al dissabte, 20 de novembre, de 20 a 21 hores. Els guardonats i guardonades d’esta huitena edició són: Magius, premi al millor còmic nacional 2020; Posy Simmonds, premi al millor còmic internacional 2020; Irene Márquez, premi ‘Sento Llobel’ Talent Jove; Fernando Llor, premi al millor guió; David Ramírez, premi ‘Entendre el present’; Eneko, premi d’humor gràfic; Yexus, premi divulgació; el premi ‘Una vida de vinyetes’, a Marika Vila; premio Mass Media, a Carmen Velasco, de Las Provincias i, per últim, a Consuelo Arizmendi i a Gerard Miquel, el premi ‘In memoriam’.

Per la seua banda, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assegurat que l’Splash és «un festival ja consolidat del qual Sagunt es convertix en la capital valenciana d’este gènere en particular. És un festival que té moltíssim potencial, és una forma per a atraure les persones més jóvens al món de la literatura, que al cap i a la fi també és el que és el còmic i la novel·la gràfica, i esperem que el festival no sols es desenvolupe amb normalitat, sinó que, a més, siga un èxit més».

El festival està organitzat pel departament de Joventut i Infància de l’Ajuntament de Sagunt, el Casal Jove de Sagunt i la Generalitat Valenciana a través del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura impulsat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha destacat que, des de la direcció general, des de la Conselleria i des de la Generalitat volen mostrar «la satisfacció per la recuperació de la presencialitat en un festival tan important i tan consolidat com és l’Splash Sagunt, en el qual es donarà cita un públic familiar, que al final és la base per a aconseguir augmentar l’índex lector en el nostre territori».

Cada any, en el marc de la seua àmplia programació, el festival reunix en el Casal Jove del Port de Sagunt nombrosos noms destacats de l’escena del dibuix, el disseny, la novel·la gràfica i l’humor gràfic en xarrades, tallers, exposicions, estands, però també en altres activitats culturals com actuacions musicals, xarrades, monòlegs, taules redones, signatura de llibres, videojocs, recreacions històriques o projeccions de pel·lícules. Per a més informació pot consultar-se la pàgina web oficial del festival: https://www.splashsagunt.es/

Com tots els anys, l’Splash reserva un espai per a autoeditats, els fanzines i la il·lustració dels jóvens artistes. L’espai fanzines és un lloc de propostes en el qual participaran el Grup d’Acció Gràfica, Raquel Montero, Don José Tomás, Chris Stygryt i Unreated.

«Esperem que el festival ens ajude una vegada més a poder posar este món del còmic en el centre i poder continuar fent de Sagunt una ciutat cultural dins del mapa», ha afegit l’alcalde.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here