El departament de salut Xàtiva-Ontinyent detecta 44 casos de violència masclista en 2019

0
669
Minut de silenci al Centre de Salut l'Espanyoleto a Xàtiva per un assassinat masclista

El departament de salut Xàtiva-Ontinyent incrementa l’ús del garvellat i en el primer semestre s’han arribat a analitzar 2.041

El protocol de garbellament de casos de violència de gènere continua registrant un increment tant en la seua aplicació per part del personal metge i d’infermeria, com en el nombre de casos detectats durant la seua realització. En els primers sis mesos de 2019 la ferramenta de garbellament per a la detecció de casos de violència de gènere ha avaluat 784 casos més que en el mateix període de l’any anterior arribant als 2.041 garbellaments. D’ells s’ha registrat 44 casos positius de possible violència de gènere.

En 2017 el departament va realitzar 1.677 garbellaments amb un 3,10% de casos positius i l’any passat van ser 3.052 dones les que van participar, amb un resultat del 2,36% de positius, un percentatge molt semblant al de l’últim informe mensual del departament, que registra un 2,34% de casos de presumpta violència masclista. Estes xifres posen de manifest l’augment de l’ús d’esta ferramenta en els centres, així com l’augment de casos positius de possible violència masclista en el departament de salut.

El garbellament es realitza pels professionals d’atenció primària en els centres de salut, consultoris i unitats de suport d’atenció primària com les unitats de salut sexual i reproductiva. Des de 2016 es promou la utilització d’este garbellament des de la Gerència del departament en coordinació amb la Direcció d’Atenció Primària, àrea on el departament realitza el garbellament, amb la finalitat de detectar possibles casos de violència de gènere i posar en marxa els protocols d’intervenció si correspon.

Abans de la realització del garbellament, les pacients que acudixen a les consultes mèdiques i són majors de 14 anys són consultades per a donar el seu consentiment a accedir a este qüestionari que evidencia si hi ha algun indici de violència de gènere. El garbellament que té per objecte detectar si poden estar patint una situació de maltractament. En cas de detecció també dit “positiu” en violència, el personal sanitari valora la necessitat d’establir algun pla específic d’intervenció.

Este garbellament de casos i l’ús de la ferramenta SIVIO (sistema d’informació, detecció i actuació front la violència de gènere) formen part del compromís de la sanitat pública valenciana en la lluita contra la violència de gènere que ve declarant des de 2015 als seus centres com a “Espais segurs i lliures de violència de gènere”.

El departament de salut Xàtiva-Ontinyent té en funcionament també una Comissió Contra la violència de gènere, una Comissió d’Igualtat i disposa de la figura de Responsable d’Igualtat. Des d’ací s’organitzen amb periodicitat activitats que promouen i sensibilitzen els professionals contra la violència de gènere i igualtat i visibilitzen este compromís del personal de Sanitat cap a les víctimes de violència de gènere i per l’eradicació de la violència masclista.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here