El Consorci de Residus rebutja el projecte d’abocador a Barxeta i acusa a l’empresa d’envair-li competències

0
1851
El president del COR, Roger Cerdà, en un acte amb membres del consorci

El COR afirma que l’argument de la iniciativa privada de donar cobertura a “la creixent necessitat d’augmentar el reciclatge, la recuperació i la reutilització de residus per reduir la quantitat d’aquests” afecta a les seues funcions legals

El Consorci de Residus (COR) ha manifestat que s’uneix a l’oposició de la construcció d’un abocador al Tossal Negre a Barxeta que ja compta amb l’oposició dels municipis de Barxeta, Llocnou i Genovés, a esta petició se suma també la del Consorci de Residus. Este dijous mateix, el president del COR, Roger Cerdà, donava suport en la seua lluita als representants dels pobles afectats, que ja han lliurat 2.500 signatures a l’oficina del PROP de Xàtiva en contra del projecte.

El COR es reafirma en la seua oposició a esta planta d’eliminació i revaloració de residus de l’empresa privada ‘Serveis Mediambientals de València S.L.’ al·legant la invasió de competències que ja gestiona el Consorci, com la gestió de residus domèstics dels ecoparcs.

Segons afirmen, l’argument utilitzat per l’empresa sobre “la creixent necessitat d’augmentar el reciclatge, la recuperació i la reutilització de residus per reduir la quantitat d’aquests” ja és un objectiu tangible pel qual treballa el COR. Per això, “demanem que projecte estiga d’acord amb la legalitat vigent en matèria de residus municipals i assimilables a urbans a la Comunitat Valenciana, i respectant-se el règim competencial del Consorci sobre els mateixos”, s’afirma des del Consorci.

A més, l’empresa ‘Serveis Mediambientals de València’ destaca que es tractarien residus no perillosos industrials, tot i que les queixes s’enfoquen a que aquest tipus de residus no respon a activitats econòmiques existents a la zona ni a necessitats lògiques de cap de les poblacions afectades.

A més, perquè la construcció d’aquesta planta no segueixca endavant, insta a la col·laboració i coordinació de la ciutadania i representants municipals a mobilitzar-se. “Es tracta d’una iniciativa privada que no forma part del Pla de Gestió de Residus i que a més pot afectar a l’ecosistema del paratge natural pròxim”.

També es recorden les afeccions negatives que podria generar la instal·lació del mateix en els sòls forestals confrontants, aqüífers i afluents a Barxeta. I igual de preocupant el trànsit de vehicles pesats o la proximitat a zones de residència.

Planificació

El COR també subratlla que treballa en la planificació de bioresidus global, amb un sistema de plantes comarcals que permeta reduir, en el curt termini, més de 26.000 tones de residus de la borsa gris.

La prioritat del nou pla de gestió se situa en la recollida selectiva i en el tractament dels bioresidus a prop del seu centre de generació, amb el repte de complir l’objectiu europeu que en 2030 arribe només un 10% de les escombraries a l’abocador i la resta es recicle. Des del COR posen l’accent en el seu propòsit de donar “respostes de política pública flexible a una realitat territorial i social diversa”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here