El PP també ha aprovat l’increment de la taxa del Consorci de Residus de la qual culpa al PSPV

0
1994
Imatge de l'assemblea del COR

La taxa va ser aprovada pel 98% dels vots, només amb l’abstenció de Terrateig, la Llosa de Ranes i Guadasséquies, que representen menys del 2% dels vots

El Consorci per a la Gestió de Residus V5 -COR, que agrupa a 93 municipis del sud de la província, estima que la Taxa de Tractament de Residus Urbans pujarà entorn del 33,28%, situant-se en un preu mitjà de 68,16 euros. Així i tot asseguren que continua sent el rebut mitjà més barat dels 13 consorcis de la Comunitat Valenciana.

Des del COR recorden que la taxa va ser aprovada pel 98% dels vots, també pel PP que ha responsabilitzat a la gestió del PSPV d’este augment. Només Terrateig, la Llosa de Ranes i Guadasséquiesvotaron en contra (menys del 2% dels vots). L’alcalde de la Llosa de Ranes, Evarist Aznar, va votar a favor del pressupost del COR, que es finança amb la taxa. «Per açò sorprèn la seua falta de coherència, votant una cosa i criticant-la», afirmen des del COR.

Des del COR s’afirma que ‘l’única manera de resoldre el conflicte històric del fem és amb unitat’, i que fer política de partit en un organisme que pren les seues decisions per unanimitat i on el PP forma part dels òrgans de govern, ‘no porta a cap part’.

A més a més el consorci apunta que «a data d’avui, no es pot saber amb exactitud com quedarà cada rebut, en la mesura en què van a bonificar-se entre 11.500 i 13.000 rebuts, amb descomptes de fins a 15 euros».

Factors

El COR explica que la pujada es deu a diversos factors. En primer lloc estaria el canvi de fluxos en els residus, ja que en 2018, la Direcció General de Qualitat Ambiental ha ordenat que el COR porte els seus 131.000 residus a instal·lacions més eficients des del punt de vista ambiental, però més cares. Així des d’enguany 65.000 tones de residus van a l’EMTRE encarint el cost del servei de 12.852.396,18 euros pel tractament en 2017, a 15.124.540,87 euros.

A més a més s’afegeix que des de maig de 2016, el COR ha passat de 2 ecoparcs (Xàtiva i Canals), per 975.534 euros en 2017, a 20 ecoparcs fixos i 11 mòbils, que cobreixen el 100% dels municipis del COR. La xarxa consorciada d’ecoparcs no és un capritx; és una obligació legal del Consorci, que ha sigut requerit amb caràcter sistemàtic per la Generalitat perquè l’engegara. El cost total de la xarxa consorciada d’ecoparcs és de 4.311.550,98 euros.

Des del COR es ressalta que ‘Hem acudit a un sistema de gestió molt més barat que el planificat en el pla zonal i projecte de gestió, que contemplava 57 instal·lacions fixes. Ens quedarem amb un màxim de 25. El pressupost per a ecoparcs mòbils s’ha reduït en més del 50% respecte a la planificació inicial, cercant solucions locals’. La xarxa consorciada d’ecoparcs va ser aprovada per unanimitat al maig de 2017.

En 2017, la taxa es va quedar estancada, o fins i tot va baixar en alguns municipis, per l’augment de 27.000 unitats fiscals en els 93 municipis com a conseqüència de l’actualització del padró elaborada per la Diputació de València. Enguany, les unitats fiscals baixen entorn de les 6.564, la qual cosa suposa que la quantitat d’objectes entre els quals repartir els costos del servei, és menor. En conclusió s’afirma que «fins que no tinguem instal·lacions pròpies i no s’estabilitze el nombre d’unitats fiscals, la taxa serà volàtil. No hi ha una altra».

Finalment s’apunta a la tipologia de municipis del COR (86% tenen menys de 5.000 habitants) que provoca un lleuger augment de les tones de residus en un municipi, o una disminució dels nivells de reciclatge, o una disminució de les unitats fiscals, propicien variacions importants en el rebut.

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí