El conseller de Territori es reuneix amb representants de les Terres dels Alforins, afectades per projectes elèctrics solars

0
1129
Imatge de la reunió que s'ha produït aquest dimarts.

Arcadi España ha mantingut una reunió amb responsables municipals, empresariat i sector cooperatiu i agrícola de la Vall dels Alforins i la Costera i ha anunciat l’aprovació d’un catàlig de directrius per a la gestió dels Paisatges de Rellevància Regional

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, s’ha reunit aquest dimarts amb responsables municipals, empresariat i sector cooperatiu i agrícola de la Vall dels Alforins i la Costera, territoris afectats per infraestructures d’energia solar que poden afectar el territori i que ha causat rebuig social.

Allí Arcadi Espanya ha subratllat que «el paisatge és un actiu de gran importància que, amb unes directrius tècniques d’ordenació, pot afavorir el creixement econòmic i l’ocupació, pel seu propi atractiu o per l’activitat turística que genera, i que pot atraure inversió i talent enfocat a reforçar la seua identitat i les seues peculiaritats».

Per això el conseller ha anunciat que la Generalitat ha aprovat un catàleg de directrius per a la gestió dels Paisatges de Rellevància Regional de la Comunitat Valenciana amb la finalitat de garantir la seua protecció i un procés de transició energètica equilibrat.

«El desenvolupament de les energies renovables per a lluitar comptar el canvi climàtic és una prioritat per al Consell i, en aquest sentit, treballem per a poder oferir a les pròximes generacions un futur de benestar i de qualitat de vida», ha declarat el conseller.

«El procés de canvi a les energies renovables – ha continuat el titular d’Obres Públiques-, s’ha de fer amb ordenació i regulació del territori i amb cura del paisatge, un valor fonamental per a tots els valencians i valencianes».

«Per això, per a consolidar aquest procés de transició i protegir al mateix temps el paisatge, s’ha aprovat un document que serà un marc de referència, un conjunt de criteris clars, per a la planificació territorial i urbanística i per a l’elaboració d’estudis paisatgístics», ha detallat Espanya.

40 paisatges de rellevància en 14 conjunts paisatgístics

El document aprovat per la Conselleria, ‘Objectius de qualitat i instruccions tècniques per a l’ordenació i gestió dels Paisatges de Rellevància Regional de la Comunitat Valenciana’, distribueix els 40 paisatges de rellevància identificats en l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana en 14 conjunts paisatgístics en funció de les seues similituds morfològiques, funcionals i de continuïtat del paisatge.

El contingut proposa uns objectius de qualitat paisatgística per a cadascun dels 14 conjunts que permeten identificar i preservar els elements i patrons del paisatge; incorporar a la infraestructura verda aquells espais i elements que així ho meresquen, i facilitar la gestió i millora d’aquests paisatges i la percepció de les seues fites més representatives.

«Aquests enclavaments -ha afirmat el conseller-, amb una dimensió que abasta a diversos municipis, representen el caràcter i identitat del nostre territori i mostren la gran diversitat paisatgística de la Comunitat Valenciana. Són llocs que compten amb una elevada estima social per la seua singularitat i excepcionalitat».

«Ara es tracta d’avançar en la preservació d’aquests espais i en la millora d’aspectes com la biodiversitat, la qualitat de vida de la població i la cohesió social», ha afegit Espanya.

Entre aquests paisatges destaquen els grans paisatges culturals relacionats amb les activitats agropecuàries com són el paisatge de pedra seca de l’entorn d’Ares, Castellfort, Vilafranca, Culla, Ares i Benassal; les oliveres mil·lenàries del Maestrat o l’entorn de Sant Mateu, Tirig i la Salzadella; les terres del vi d’Utiel-Requena, les Alcusses i els Alforins o les vinyes d’Alacant; els regadius històrics de l’Horta de València, la Ribera del Xúquer o l’Horta de la Vega Baixa del Segura; i els aiguamolls associats a sistemes agraris com l’Albufera i arrossars de València, la Salinas de la Mata i Torrevieja o els aiguamolls d’Elx i Santa Pola.

Altres tipologies de Paisatges de Rellevància Regional estan determinades pels grans relleus i formes estructurals del territori com el Massís de Penyagolosa i l’entorn de Vistabella, la Serra de Irta, la Calderona o les serres de l’interior d’Alacant, Mariola, Maigmó i Penya Roja.

També l’àmbit litoral està representat en aquests paisatges amb llocs com els Penya-segats del Cap de la Nao i Cap d’Or, Serra Gelada, el Montgó o les illes Columbretes i Tabarca.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí