El Consell mostra el seu compromís per a desencallar el procés de concentració parcel·lària a la Marjal Pego-Oliva

0
1304
Marjal Pego-Oliva.

El Decret 6/2018 del Consell, on es declara d’utilitat pública i execució urgent la concentració parcel·lària d’Oliva-Pego, ha sigut el tema més important del que s’ha tractat en la última reunió de la Junta rectora del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, en la que han participat els directors generals de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Marzo i el d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes.

En este sentit, Antoni Marzo ha expressat el ferme compromís de la Conselleria de Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per «desencallar el problema i poder finalitzar el procés concentració parcel·lària». Ha subratllat que han passat 48 anys des de l’inici de la concentració (març 1970) la qual va quedar suspesa en diverses ocasions, l’ultima amb la declaració del Parc Natural en 1994.

El Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) va considerar compatible el cultiu de l’arròs en una zona delimitada i al mateix temps s’establia una altra part del Parc com a zona d’especial protecció.

La dispersió parcel·lària que presenta en l’actualitat la Marjal dificulta la gestió dels dos àmbits, per la qual cosa es feia necessari continuar amb el procés de concentració, si bé, amb una actualització al nou ordenament. L’objectiu és deixar la part agrícola en mans dels agricultors i la banda d’especial protecció com a parcel·la de la Generalitat Valenciana, a fi de poder gestionar-la amb major coherència i sense entrebancs.

Per la seua banda, el director general d’Agricultura, Roger Llanes, ha explicat com i de quina manera se va a portar a terme el procés de concentració parcel·lària a la Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva .

Memòria del Parc Natural

En la presentació de la memòria de gestió, el director-conservador del Parc Natural, Joseba Rodríguez, ha destacat els importants beneficis que van suposar per al Parc Natural les abundants pluges amb què va començar l’any 2017 i que trencaren un període de tres anys de sequera que van provocar problemes en la gestió del parc, sobretot en l’any 2016.

En la ‘Memòria’ del 2017 també destaca el seguiment i les plantacions de Narcissus perezlarae, la millora de les poblacions de nenúfar blanc i, seguint amb espècies catalogades, l’aparició d’exemplars de samaruc al riu Racons.

Així matexix, se detallen els treballs efectuats conjuntament per les tres brigades de la direcció general de Medi Natural en l’eliminació d’espècies exòtiques: la retirada de flora aquàtica invasora, Egeria densa, en la capçalera del riu Racons i la preparació de la zona per a introduir Ceratophyllum submersum, espècie autòctona en perill d’extinció. També s’ha eliminat Acacia saligna en una zona propera a l’autopista on aquesta espècie al·lòctona començava a colonitzar bancals erms, en l’espai resultant s’han plantat espècies autòctones.

A més, en la ‘Memòria’ també s’especifiquen les nombroses activitats que es desenvolupen en la Marjal, com ara agricultura tradicional, cultiu d’arròs, cacera, pesca, observació d’aus, educació ambiental, investigació, etc., i es posa en relleu la participació dels diferents col·lectius i administracions que fan possible la complexa gestió del Parc.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí