El Consell Local Agrari de Sagunt presenta el seu Pla d’Acció per a l’any 2022

0
1618
El pla s'ha presentat a l'Ajuntament de Sagunt.

Entre els principals objectius, es preveuen licitacions per a contractes d’obra i maquinària agrícola, contractacions de personal, jornades d’agricultura i millores en l’entorn laboral, entre d’altres

El Consell Local Agrari de l’Ajuntament de Sagunt ha presentat este matí en el Consistori el seu Pla d’Acció per a este any 2022. Entre els principals objectius, destaquen licitacions per a contractes d’obra i maquinària agrícola, contractacions de personal, jornades d’agricultura i millores en l’entorn laboral, entre d’altres.

En este sentit, un dels objectius és la licitació per al contracte d’obres de manteniment de la xarxa de camins rurals municipals. Dins d’esta actuació es contempla l’arreglament de clots i reparació de camins, la col·locació de la senyalització viària, així com obres en murets i séquies, entre d’altres. Per a este contracte es preveu un pressupost de 60.000 € a l’any i serà una licitació per a quatre anys (en total 240.000 €).

D’altra banda, un altre objectiu és la licitació per al contracte d’obres de reasfaltat de camins que ascendix a 209.310 €, on s’inclourà el Racó de Gausa, el tram de Lliria, Talars i altres. També es preveu la licitació per a un contracte de maquinària agrícola per a tasques de col·locació de senyals, marques viàries, espills, desbrossament de cunetes, tractaments fitosanitaris i retirada d’arrossegaments, entre d’altres, per un import de 20.000 € cada any i serà una licitació per a quatre anys.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assenyalat que este pla «és la millor manera d’autoexigir-nos i de poder complir objectius, que s’han consensuat amb els agricultors mitjançant la col·laboració i el diàleg directe». A més, ha destacat que «el pla mostra, una vegada més, que este equip de govern es creu molt totes eixes labors pendents que tenim amb el món agrícola i estem actuant com feia temps que no es veia en la reparació de camins, a tots els nivells».

Així mateix, es preveu a través del SEPE, una assignació de la subvenció superior a 260.000 €, a més d’una aportació municipal de 84.750 €, per a la contractació de 55 empleats de l’atur agrícola, per a fer treballs de manteniment de séquies en zones humides, entre altres. A més, enguany com a novetat s’inclou la millora en els desplaçaments del personal, en la qual s’invertirà 35.000 euros.

Entre els objectius també es troba el contracte menor per a la col·locació de cartells dels noms de camins rurals i la gestió d’horts urbans, la pròxima convocatòria dels quals per a la selecció de 20 nous adjudicataris serà al maig. També es contemplen millores en el recinte quant al reforç del clos perimetral i altres actuacions.

La regidora i presidenta del Consell Local Agrari, Ana María Quesada, ha indicat que es pretén «buscar procediments que s’ajusten a les legalitats i que siguen processos que ens faciliten el treball per a ser més eficaços en el dia a dia, per això vam reforçar l’any passat el departament de Vies i Obres amb l’enginyer tècnic, amb el qual s’està doblant l’esforç». Quesada també ha mostrat la seua satisfacció amb els resultats obtinguts. «Busquem amb les contractacions que estem fent, ser més eficaces en les respostes davant, per exemple, pluges torrencials», ha destacat.

A més, un altre objectiu és la poda i retirada de pins en parcel·les forestals municipals fora de la muntanya d’utilitat pública, així com l’organització de tres jornades d’agricultura amb la col·laboració del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Llevant, on es tractaran temes com les figures de qualitat i posada en valor del cultiu, Cotonet i control biològic de plagues i les alternatives de cultiu.

Respecte al cicle de conferències, Moreno ha explicat que es realitzen perquè «realment a Sagunt tinguem una agricultura que siga pionera, que incorpore tots eixos avanços a diferents nivells i que puguem ser un punt de referència. Si realment volem la subsistència del sector agrícola i que recupere eixe pes que ha perdut durant les últimes dècades és imprescindible que fem tot el possible des de les administracions públiques perquè eixa informació estiga a la disposició de tothom»

També es preveu l’adaptació al marc normatiu de la Llei 9/2017 de contractes del sector públic, quant al contracte de confecció de nòmines, el subministrament d’energia elèctrica i el subministrament de combustible. D’altra banda, un altre objectiu és el compromís amb els béns immobles municipals i la conservació del patrimoni, on es contempla la reforma de vestuaris de la Guàrdia Rural i la licitació de neteja i manteniment de l’edifici del Consell Local Agrari.

Quant a les millores en l’entorn laboral, es preveu adquirir nous vehicles de la Guàrdia Rural per a dur a terme una millor resposta davant situacions adverses. Per a això es pretén obtindre dos furgonetes i dos SUV 4×4, així com nous uniformes per a la Guàrdia Rural, que deixaran de ser de color blau i seran verds.

D’altra banda, Quesada ha explicat els treballs que s’estan realitzant actualment en les séquies del Rei i Gabau, on s’ha col·locat geotèxtil, una barrera flotant en la séquia per a la recollida d’envasos i tanques lleugeres per a la protecció. Per a esta actuació el Consell compta amb la col·laboració de l’associació Acció Ecologista Agró, i l’objectiu per a enguany és continuar amb la millora de l’entorn paisatgístic de la zona humida.

La presidenta del Consell Local Agrari també ha anunciat en la presentació que este matí ha eixit la convocatòria de subvencions per a les reparacions de camins i «estem preparant la documentació per a optar a ella i significaria 166.000 euros, que aportaria la Conselleria d’Agricultura, i 106.00 euros els aportaria l’Ajuntament a través del Consell Agrari. Estos diners el destinaríem al Camí de Lliria, que porta sense arreglar 15 anys o més, i que suposaria un total de 26.700 m²».

A més, l’alcalde de Sagunt ha destacat que el canvi climàtic porta associat un augment de les pluges torrencials i «les actuacions que està portant ara a cap el Consell Agrari ja incorporen la preparació per a eixes situacions crítiques. És una cosa inevitable i, per tant, com a administració pública, hem de donar la millor de les respostes».

A la presentació també ha assistit Begoña Collado, cap de Vies i Obres del Consell Agrari, qui ha explicat les diferents licitacions i obres que es duran a terme, i Baltasar Quevedo Bru com a representant del Consell Rector.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí