El Consell deté l’erosió de la zona cremada en l’incendi forestal de Gátova de 2017 amb un projecte pilot d’aplicació de palla d’arròs

0
997
Veïns, voluntaris i fundacions participen en aquest projecte pilot.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural ha desenrotllat una iniciativa per a frenar l’erosió de la zona cremada en l’incendi forestal de Gátova de 2017, que va afectar la part nord del parc Natural de la Serra Calderona en els termes municipals de Gátova, Altura i Segorbe, amb un projecte pilot d’aplicació de palla d’arròs de l’Albufera.

Un any després de l’incendi, en les zones tractades el percentatge de sòl nu és de l’11 %, inferior al llindar de risc d’erosió, xifrat en un 30%, que és precisament el de les zones no tractades.

L’aplicació de palla no ha interferit en la recuperació de la vegetació. La nova cobertura vegetal procedix majoritàriament d’espècies herbàcies i mates: Coroneta minima, Dorycnium pentaphyllum, Echium sp, Linum cf suffruticosum, Medicago sativa i Onobrychis sp.

Per a la posada en marxa del projecte pilot, es van seleccionar dos zones d’actuació en atenció al risc d’erosió i a una ubicació accessible que facilitara la distribució de la palla sense riscos per al personal voluntari.

Entre ambdós sumen aproximadament 3.000 metros cuadrados, i estan situades en el paratge Turó del Sastre capçalera del barranc del Corb (entre Gátova i Segorbe). Tenen un pendent del 15% i estaven cobertes abans de l’incendi per pineda jove de regeneració sobre antics bancals abandonats.

En la Zona A, l’aplicació de l’encoixinat de palla es va realitzar a principis del mes de novembre de 2017. Al desembre es va realitzar el tractament en la Zona B, on a més de la palla, es va utilitzar un aglomerant a base d’endospermo de llavors que actua com a pegament natural, fixant l’encoixinat. En ambdós zones les dosis finals d’aplicació de la palla va ser d’unes 150 tones per hectàrea.

La realització d’este projecte ha comptat amb la participació dels veïns de Gátova (Gátova Avança), del grup de voluntariat corporatiu de l’empresa Suavitzantes y Plastificantes Bituminosos S.L., del grup Escolta Orió (Moviment Escorta de València) i de la Fundació Naturalife.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí