El Consell aprova la declaració com a BIC de les Danses de Bocairent

0
1975
Imatge de les danses de les Festes a Sant Agustí de Bocairent

La celebració de les Danses de Bocairent està documentada des de l’inici del segle XVII i es realitzaven a final d’estiu, però des de 1982 es ballen les cinc nits que van del 23 al 27 d’agost

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara bé d’interés cultural immaterial les Danses de Bocairent.

La tramitació de l’expedient va començar el passat 19 de febrer i ha conclòs en la declaració com a BIC després de concedir-se tràmit d’audiència a l’Ajuntament de Bocairent i rebre informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, de la Universitat Catòlica de València i de la Universitat de València.

El decret justifica que les Danses de Bocairent és un exemple de les expressions tradicionals del poble valencià, i que els seus valors històrics i etnològics han de ser reconeguts mitjançant la declaració com a BIC. La gestió del BIC correspon a l’Ajuntament de Bocairent i els Majorals de Sant Agustí, en el cas de les Danses de Bocairent.

Origen

En concret, la celebració de les Danses de Bocairent està documentada des de l’inici del segle XVII i es realitzaven a final d’estiu. Des de 1982 es ballen les cinc nits que van del 23 al 27 d’agost. L’escenari principal és la plaça Major de la localitat, on, fins a la introducció de l’enllumenat elèctric, es ballaven a la llum de dues grans fogueres. A partir de 1925 s’incorpora a la celebració la instal·lació de la il·luminació de tipus ornamental i la barraca, una caseta desmuntable que simula una tradicional barraca valenciana.

La celebració està precedida d’una sèrie d’esdeveniments previs els mesos de juliol i agost, com la presentació del programa, la proclamació de la clavariessa, les dansetes o la cavalcada, que culminen amb les cinc nits de danses del 23 al 27 d’agost.

Les danses es ballen a ritme de dolçaina i tabalet i mantenen tota una estructura tradicional d’itinerari, música i indumentària dels balladors i balladores. La cap de dansa, tradicionalment una dona casada cada nit, és l’encarregada d’iniciar la dansa, acompanyada per un majoral, així com de marcar el pas durant tota la dansada. No obstant això, la primera nit aquest paper protagonista l’exerceix la clavariessa major.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí