El Consell Agrari de Sagunt presenta un balanç positiu de la temporada estival

0
4750
El balanç s'ha fet a l'Ajuntament de Sagunt.

Durant 3 mesos, 57 persones dividides en 5 colles han netejat i esbrossat camins agrícoles, amb una inversió de 313.787 euros a càrrec del SEPE i de l’Ajuntament de Sagunt

L’Ajuntament de Sagunt, a través del Consell Agrari, ha donat treball durant els tres mesos d’estiu a 57 persones parades per a fer treballs de millora de camins agrícoles. La inversió ha ascendit a 313.787 euros, dels quals 264.762 euros provenen d’una subvenció del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) i 49.024 euros d’aportació municipal. Per a atenuar la desocupació existent en el municipi, el Consell Local Agrari de Sagunt, es va acollir als Plans Especials d’Ocupació en Zones Rurals Deprimides 2021 del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).

Este programa especial d’ocupació (SEPE) per a l’estiu ha treballat en el desbrossament, el rebuig i la millora dels marges dels camins rurals del municipi, que en alguns casos estaven envaïts per la mala herba. Un total de 57 persones, entre les quals hi havia 49 peons i 8 capatassos, repartides en cinc colles han fet tasques en diversos punts del terme municipal des de principis de juliol fins a finals de setembre. A més, durant este estiu, el Consell Agrari a través d’una empresa contractada ha executat obres de manteniment de camins que inclouen la reparació, repavimentació i reomplir clots i la neteja dels arrossegaments ocasionats per les pluges en la xarxa viària agrícola.

La presidenta del Consell Agrari, Ana María Quesada, ha detallat les xifres i els treballs realitzats durant la campanya i ha destacat especialment la participació de quatre dones en estos treballs. En este sentit, ha fet una crida per a «que les dones també s’animen a formar part d’estes colles quan el Servei Estatal d’Ocupació faça estes sol·licituds de peons agrícoles» i «no li tinguen por a estes tasques perquè poden funcionar igual que qualsevol persona».

Les zones d’actuació inicialment abastaven les partides de Montíber, Gausa i la zona humida de la Marjal d’Almardà-Almenara. No obstant això, el ritme dels treballs ha permés actuar en zones com el Camí Vell de Terol i les seues vies principals, Rubio, Estepar, etc. En total, s’han esbrossat més de 160 km (comparat amb els 111 km d’altres anys), actuant en més de 40 vies.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat l’important paper del Consell Agrari: «Malgrat la pandèmia, el Consell Agrari continua mostrant que està ací per a donar un servei a tota la ciutadania, a l’agricultura i al medi ambient», al que ha afegit: «Hem de ser les administracions les que ens assegurem que els camins es estiguen nets, siguen practicables i no hi haja cap mena de problema».

L’alcalde també ha ressaltat que esta contractació mitjançant el SEPE suposa «una segona oportunitat per a moltes persones, però es tracta que eixes persones duguen a terme un treball que siga útil per a l’agricultura i que existisca un lliure accés per a totes les propietats que existixen en el nostre terme, més encara quan volem recuperar horts i que estiguen més parcel·les en actiu».

Novetats en els treballs en relació amb altres anys

Com a novetat enguany, s’ha contractat un enginyer tècnic agrícola per a la coordinació i supervisió dels treballs. També, s’ha contractat un camió com a servici de suport per a la retirada i gestió dels residus de poda, així com mitjans de transport per a desplaçar als membres d’una colla a les zones més perifèriques del terme municipal, tractant-se d’entorns de naturalesa agrícola i forestal amb falta de manteniment.

Així mateix, enguany s’ha procedit a tasques manuals de neteja d’arrossegaments (com a suport als treballs contractats a empreses especialitzades en obres públiques) després de l’episodi de fortes pluges, per a habilitar ràpidament les vies principals de comunicació de les zones rústiques del terme. També s’ha realitzat un tractament fitosanitari amb aplicació d’herbicida en els marges dels camins rurals esbrossats amb anterioritat. Concretament, s’ha aplicat herbicida en un total de 75 km de tram de camins en els quals sí que era favorable aplicar-ho.

Una de les novetats més destacables ha sigut la restauració mediambiental de l’enclavament de la Font de Ribera, un paratge en estat d’abandonament durant diversos anys i en el qual no s’ha fet cap actuació en més de 10 anys. El temps que s’ha emprat per a esta tasca és d’una setmana, en la qual ha treballat una colla i l’àrea que s’ha esbrossat han sigut 1.660 m².

Gràcies a la licitació del contracte de manteniment de camins s’han reparat un total de 5.529 m², dels quals 2.305 m² han sigut diversos trams del Camí Vell de Terol, 1.331 m² en l’entrada a horts urbans i, a més, xicotetes reparacions amb asfalt en fred o formigó en més de 30 camins amb més de 100 actuacions.

De la mateixa manera, s’ha contractat un servei de retirada d’arrossegaments i gestió del residu de pedres i terra vegetal que han suposat 197 hores de retroexcavadora, 188 hores de vehicle de càrrega i 16.055,49 euros (IVA inclòs). Estos treballs han sigut realitzats entre el 16 i 29 de setembre en els camins de Llíria, Gausa, Camí de les Valls, Fontanelles, Magraners, etc. En eixe sentit, s’estan realitzant estudis de punts conflictius per falta de neteja de barrancs i modernització de parcel·les per a solucionar o minimitzar els arrossegaments.

L’entorn agrícola afavorix l’aparició de vegetació ruderal i nitròfila a banda i banda dels camins que en època estival creix amb major vigor i ocasiona molèsties, dificultant la visibilitat, suposant un focus de plagues agrícoles i fins i tot d’incendi (no sols en zones forestals sinó també agrícoles). De la mateixa manera, el trànsit de la pesada maquinària necessària per a realitzar les labors agrícoles de la zona, així com les pluges i les actuacions directes realitzades sobre el camí, ocasionen la deterioració del ferm pel que es considera necessari reparar els defectes puntuals.

Estes tasques es consideren molt importants perquè milloren els accessos a estes zones i potencien el desenvolupament econòmic, i eviten l’erosió i degradació ambiental en cas d’incendi.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí