El Clúster Tèxtil Sanitari d’Ontinyent destaca que les mascaretes higièniques homologades son tan segures com les FFP2

0
1199
Una de les mascaretes higièniques amb segell 'Tèxtil Ontinyent'.

Tant el ministeri de Consum com l’OCU recorden que no hi ha indicis que les FFP2 oferisquen més garanties que les higièniques

Les mascaretes higièniques, com les que fabriquen les empreses del Clúster Tèxtil Sanitari d’Ontinyent, són tan segures com les FFP2. Les mascaretes FFP2 han saltat a l’actualitat perquè a algun país s’han obligat perquè siguen utilitzades als mitjans de transport públics, però no hi ha cap estudi que demostre una major fiabilitat que les higièniques confeccionades amb materials certificats per Aitex.

Des del clúster Tèxtil Ontinyent es vol subratllar que el que és important és que les mascaretes estiguen homologades i complisquen tota la normativa UNE 0065. A més, cal recordar que les mascaretes higièniques són més sostenibles i no afecten el medi ambient donat que es poden reutilitzar i rentar moltes vegades. Al mateix temps, s’ha volgut ressaltar els beneficis per a l’economia local la compra de mascaretes fabricades per les empreses de casa: «són de tota garantia i generen llocs d’ocupació en uns moments tan difícils com estos», han afegit fons del clúster. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que les màscares higièniques que es venen a Espanya tenen un nivell de filtratge superior a les que es comercialitzen en altres països d’Europa. «Espanya té una regulació molt important respecte a les màscares higièniques, ja que la normativa UNEIX estableix que ha de tenir una eficàcia de filtratge d’entre el 90 i el 95 per cent», ha asseverat Darias, per a destacar la necessitat que s’usen de manera «adequada».

En aquest sentit, des de Tèxtil Ontinyent es vol recordar que ni el Ministeri de Consum ni l’OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) no han avalat que les mascaretes FFP2 tinguen més garanties que les higièniques. Així, el ministre Alberto Garzón ha recordat que les recomanades actualment per a les persones sanes són les mascaretes higièniques, i que el Ministeri es guia per criteris científics, «però no anem a deixar-nos guiar per oscil·lacions de moda que no tinguen el suport de dades científiques».

D’una altra banda l’OCU també ha apuntat que les mascaretes higièniques són suficients per a un usuari normal «i a més ofereixen millor respirabilitat». Afegeixen que «a diferència d’altres països europeus, a Espanya es va aprovar fa mesos una normativa aplicable a una nova categoria de mascaretes, les mascaretes higièniques, que han de complir uns requisits mínims d’eficàcia de filtració i respirabilitat que les fa equiparables a les mascaretes quirúrgiques».

Això no obstant, alerten que a altres països les mascaretes que no són mèdiques «són

tapaboques, mascaretes tèxtils no sotmeses a cap estàndard normatiu», per això insisteixen que «açò explica que, en alguns països, davant l’alarma suscitada pel creixent nombre de contagis, s’hagen adoptat ara aquestes mesures més restrictives que no tenen cap sentit a Espanya». Tèxtil Ontinyent vol valorar les mascaretes higièniques recordant que tenen un gran valor afegit, amb contínua innovació en teixits i filtres, a més de donar una major respirabilitat, ser més barates i reutilitzables.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here