El cicle de conferències sobre els 400 anys de l’expulsió dels moriscos finalitza esta vesprada

0
978
expulsió moriscos
Els moriscos van emigrar principalment cap al Magrib

Hui finalitza a Ontinyent el cicle de conferències commemoratives dels 400 anys de l’expulsió dels moriscos organitzades per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) que s’han desenvolupat al llarg de tot l’any. L’acte consistirà en un col·loqui-debat al Saló d’Actes de la Societat de Festers d’Ontinyent que començarà a les 19,30h i en el qual participaran els historiadors Santiago La Parra, Abel Soler, Alfred Bernabeu i Igacio Gironés, i comptarà amb la moderació de Luz Ortiz.

En este cicle de conferències han col·laborat l’IEVA, l’associació cultural La Nostra Terra, la Societat de Festers d’Ontinyent, la Confraria de la Soledat d’Ontinyent i els ajuntaments de Bocairent, Castelló de Rugat, Salem, Quatretonda, Atzeneta d’Albaida i Ontinyent. En les conferències han participat historiadors i estudiosos del tema com Manuel Ardit, Manuel Lomas, Abel Soler, Ignacio Gironés, Sergi Gómez, Luz Ortiz, entre altres.

Amb les conferències, segons s’ha manifestat des de l’IEVA, «s’ha pretés recorder que al voltant del 1600, bona part de la població de la Vall d’Albaida i el Regne de València estava constituïda per ‘moriscos’ musulmans obligats per la Corona i l’Església a practicar el catolicisme des del 1525». Així expliquen que «el fracàs de les polítiques d’assimilació propiciades pel clergat, la Inquisició i la monarquia, i el temor que hi havia a la Cort a una revolta general dels moriscos en connivència amb l’Imperi Turc, portaren al rei Felip II de València (III de Castella) a deportar-los al Magrib en la tardor de 1609».

L’Institut resumeix que «la neteja ètnica va afectar centenars de milers de persones i va deixar buits molts pobles, alguns d’ells per a sempre i a la nostra comarca es va afectar de ple».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí