El centre de visitants del castell de Sagunt obri les portes al públic

0
3095
Centre de visitants del castell de Sagunt.

Amb motiu de les vacacions de Pasqua estarà obert els dies festius del dijous 14 al dilluns 18 d’abril

La Conselleria de Cultura ha obert al públic el centre de visitants i interpretació del castell de Sagunt al públic i ha obert nous accessos al monument per a facilitar el recorregut dels visitants.

El centre de visitants se situa a la cara nord del castell de Sagunt en una construcció del segle XIX que ha sigut preparada com una àrea de recepció i de descans del visitant i una sala museística.

L’horari habitual serà de dimarts a dissabte, en horari de 10.00 a 18.00 hores, i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Amb motiu de les vacances de Pasqua estarà obert els dies festius del dijous 14 al dilluns 18 d’abril.

Els visitants són rebuts amb un audiovisual i una exposició que explica les diferents èpoques del castell, des de l’època ibèrica (s. IV aC) fins a la contemporània. Durant aquest temps el castell va adquirir diferents funcions com a residència, espai edilici o fortificació. Al llarg dels segles el castell va evolucionar amb cada època per a deixar l’empremta de la història i dels diversos tipus de cultures i la seua enginyeria.

La museologia és accessible a les persones invidents a través d’una taula amb reproduccions de les peces exposades a escala més xicoteta perquè puguen ser tocades.

Un altre dels canvis és que el castell disposarà d’un accés d’entrada i una porta d’eixida per a facilitar el recorregut als visitants. L’obertura del nou accés restitueix l’entrada islàmica i permet adequar l’entrada actual en la plaça d’Armes, antiga porta Major, com a eixida de públic, la qual cosa permet traçar un recorregut lineal i evitar tornar sobre els seus passos al visitant.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha destacat «l’excel·lent museografia del castell», i ha afegit que «el coneixement que es té de les diferents fases d’ocupació és fragmentari i es va completant amb els resultats de les excavacions arqueològiques, que proporcionen noves dades i permeten noves lectures del monument. Així doncs, el projecte museològic no té un discurs tancat i suggereix interpretar cada fase històrica a través d’elements representatius i fàcilment identificables».

Les obres de la posada en ús del centre de visitants del castell de Sagunt han consistit en l’eliminació de les patologies de filtracions en cobertes, humitats en mur interior, instal·lació de climatització, execució de la línia elèctrica, fusteria, pintura i condicionament del recinte que estarà destinat a la recepció de visitants i sala de museologia. El cost del projecte ha sigut de 476.119 euros.

El castell de Sagunt és un bé d’interés cultural declarat monument nacional en 1931. Destaca sobre un promontori al sud de la població i ocupa una extensió de 800 metres de longitud amb més de 2 km de perímetre. La posició que ocupa al cim el converteix en un lloc estratègic a escala defensiva i de control del territori, com a camí costaner de nord a sud i encreuament de camins entre l’interior i la costa.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí