Els ecologistes s’oposen a les noves zones reservades per a pedreres al nou Pla General Estructural d’Énguera

0
1319
Pedrera d'Énguera

Des d’ADENE alerten que la superfície destinada a pedreres és de 87 hectàrees, un espai quatre vegades major que la de l’actual pedrera

Els ecologistes d’ADENE han mostrat el seu rebuig a les noves zones reservades per a pedreres en el nou Pla General Estructural d’Énguera, zones siguades a la Canyada Rufina, en concret entre la carretera de Benali (quilòmetres del 6 al 7), la Rambla del Riajuelo i la Rambla del Saytón.

Segons l’esborrany del Pla, el total de la superfície destinada a pedreres és de 87,07 hectàrees, si l’actual pedrera en funcionament (gravera del Barraquero) és d’unes 15 ha i l’ampliació autoritzada de la mateixa és d’unes 21 ha (total 36 ha), queden reservades per a les pedreres de la Canyada Rufina unes 51 ha, és a dir, «una ferida en la nostra serra quatre vegades major que la de l’actual pedrera».

Davant esta situació afirmen que ADENE «no consentirà que semblant desastre mediambiental es duga a terme, ja bastant tenim amb l’actual pedrera i la seua ampliació a més del doble, per a això presentarà un plec d’al·legacions i una sèrie de consultes encaminades a paralitzar el desficaci».

Tota la zona de l’actual pedrera i la seua ampliació, així com la nova zona destinada a pedreres, estan incloses en la Xarxa Natura 2000 (Zona d’Especial Protecció d’Ocells ‘Serra Martés-Mola de Corts’). A més la nova zona de la Canyada Rufina està catalogada com a terrenys d’Utilitat Pública. Quant a la vegetació predominant és d’arbratge típic de la muntanya mediterrània (pi blanc, carrasques, garroferes, ullastre….), arbustos (arç negre, margalló, coscolla, llentiscle, ginebre, arboços…), i herbàcies ( jaras, timó, romer, brucs, sarsa, pebrilla, esparraguera….).

«Si a tot això s’afegeix la repercussió negativa (ferida descomunal en el paisatge de la zona, circulació constant de grans vehicles, pols, sorolls de maquinàries extractives…..) que això tindria en la promoció del turisme ecològic (cases rurals de Benali, cicloturisme, paratges naturals del barranc de la Carrasca i barranc del Gallet, font Huesca, recol·lecció de bolets…….), arribem a la conclusió que Énguera no pot permetre això», alerten els ecologistes.

Amb tot ADENE sentencia que «si nosaltres enguerins i sobretot les nostres autoritats no creuen que la nostra serra és una cosa molt valuosa i únic a defensar, que els nostres avantpassats van valorar i van conservar amb cura, no crec que cap extern a nosaltres la valore. ADENE farà tot el possible perquè en el Pla General Estructural d’Énguera no figuren més zones de pedreres que facilite la instal·lació d’aquestes empreses, que per cert ja han sol·licitat permís d’extracció casualment en aqueixes zones».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here