Dues orelles i només una boca: per escoltar més que parlar

0
4082
Paloma Alberola

Fa ja un any que la legislatura va començar a caminar, un any de molta intensitat. Des del primer dia, el meu company Nico i jo mateixa hem volgut ser útils a la ciutadania d’Ontinyent treballant amb constància i coherència a través de propostes constructives. Propostes que elaborem tot atenent a la realitat de la ciutat i a les necessitats de la gent, per a la qual cosa, l’acció principal és escoltar activament. Quan ens arriba una queixa, un suggeriment, una demanda, la traslladem al govern municipal, que és qui ha d’actuar-hi.

L’eixida del confinament provocat per la COVID-19 i l’entrada en l’anomenada “nova normalitat” ha fet que haguem de fer front a situacions inèdites, però també ens hem tornat a trobar amb problemes que ja existien abans i continuen esperant una solució. Per això, en les darreres setmanes hem volgut escoltar el que preocupa als i les habitants de la nostra ciutat per actuar en conseqüència. Així, recentment hem formulat al govern municipal una sèrie de mesures de fàcil aplicació i alhora d’important benefici per a la població.

En primer lloc, hem estat al cas d’un problema de convivència existent des de fa uns mesos al Parc d’Ausiàs March i la zona coneguda com “l’Àrea 20”. Es tracta d’incidents que han implicat baralles, agressions físiques i denúncies creuades, fets poc habituals en una ciutat generalment tranquil·la i segura com és Ontinyent. Als mesos de gener i febrer, des de Compromís per Ontinyent ja vam fer precs al Ple de l’Ajuntament per demanar que s’incrementara la vigilància com a mesura preventiva. Malauradament, els conflictes no han cessat. És per això que hem volgut fer un pas més i hem plantejat per escrit la creació d’una taula de diàleg entre el veïnat de la zona, les regidories implicades (com Seguretat, Educació o Joventut, entre altres), i els i les portaveus dels diferents grups polítics de l’Ajuntament, amb l’objectiu de donar amb la solució definitiva de manera conjunta.

D’altra banda, també hem reaccionat al malestar que moltes persones han manifestat arran dels problemes de trànsit i aparcament indegut de cotxes a la zona que envolta el Pou Clar. Un “caos” que no només afecta els i les residents de les casetes, sinó també els i les vianants i ciclistes que transiten habitualment pels camins. Consegüentment, hem demanat per escrit al govern de La Vall ens Uneix que augmente el control als accessos del paratge per carreteres i camins, per així garantir un trànsit fluït i segur per a totes i tots.

Escoltar la ciutadania també és -o era- l’essència d’”Ontinyent Participa” quan va nàixer el 2013 amb el govern de coalició format per Compromís per Ontinyent i el Partit Socialista, amb el suport extern d’Esquerra Unida. Tristament, este pioner projecte de participació ciutadana ha quedat en una mena d’standby amb el govern de majoria absoluta, ja que continuem sense notícies sobre l’edició de 2020. A més, continua incomplint-se l’execució d’algunes obres escollides en les darreres edicions, com la creació d’un espai definitiu per a concerts o la substitució de la coberta del mercat municipal.

Un altre projecte, la millora de l’accés de vianants a l’estació i el cementeri, va ser la proposta més votada l’any 2018. La redacció del projecte sí que s’ha dut a terme, però és evident que si la ciutadania ho va votar, és perquè vol que el projecte siga una realitat, és a dir, que es construïsca. En este sentit, esta mateixa setmana, l’Ajuntament d’Ontinyent ha tret a licitació la creació de diversos espais ciclopeatonals, entre els quals es contempla el tram que transcorre entre la passarel·la que travessa la CV-81 i l’IES L’Estació, i que està inclòs dins l’espai que comprenia l’esmentat projecte. El tram del Cementeri, però, no figura en el projecte que s’ha presentat, tot i ser un espai molt concorregut. Per això hem sol·licitat per escrit al govern municipal que estudie la viabilitat per a executar les obres que doten el tram de l’Estació al Cementeri d’un accés per a vianants com estava recollit al projecte votat originalment, i que estudien també la incorporació d’un carril bici en aquest nou accés al Cementeri. Així mateix, hem demanat una intervenció de manteniment en esta zona que siga més constant al llarg de l’any, a fi d’oferir un espai més agradable i segur per als i les vianants.

A més d’escoltar, també hem parlat, i ho hem fet al Ple municipal, que és el lloc adient en tant que és el màxim òrgan de govern de la ciutat, del qual formen part totes i tots els representants escollits democràticament per la ciutadania ontinyentina. En l’última convocatòria, al mes de juny, vam requerir al govern de Jorge Rodríguez que fera un ús racional dels recursos públics per atendre les necessitats més urgents de la gent davant la crisi econòmica que s’ha derivat de la crisi sanitària. Així, vam assenyalar que hi havia partides supèrflues d’on es podien agafar diners per destinar-los a polítiques socials ambicioses que garantirien la igualtat i el benestar de totes les persones que viuen a la nostra ciutat. Creiem que no ens podem permetre tornar a pagar, amb diners de totes i tots, factures per valor de 282.157€ (com l’any passat) per tal que l’equip de govern es faça propaganda. I menys quan tantes treballadores i treballadors continuen a l’atur o en ERTO, i les famílies ontinyentines hauran de fer un gran esforç per fer front a les dificultats i tirar endavant. Evidentment, no estem en contra de què l’Ajuntament publicite aquelles accions d’interés per a la ciutadania i contribuïsca al sosteniment d’un ecosistema mediàtic local. Però creiem que es gasten massa recursos en mitjans de comunicació de fora d’Ontinyent, i discrepem sobretot amb les pràctiques habituals del Gabinet d’Alcaldia, pel que fa a les pressions als mitjans, la manipulació de la informació i l’empeny en mostrar una versió única i gens plural de la realitat.

Per esta intervenció i d’altres se’ns va acusar de buscar un “minut de glòria” al Plenari. Potser al govern de majoria absolutista se li ha oblidat el paper tan important que juga l’oposició en democràcia. Tenim el dret i tenim l’obligació de controlar les actuacions del partit que està governant, i tenim la responsabilitat de donar suport o dissentir de la majoria. Tot això, baix la premissa primordial de vetllar pel benestar de la gran majoria de ciutadanes i ciutadans d’Ontinyent. Per això, des de Compromís per Ontinyent continuem i continuarem fent una oposició constructiva i responsable, a base d’escoltar, escoltar i parlar. Que per això tenim dues orelles i només una boca: per escoltar més que parlem.

Paloma Alberola i Alborch- Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí