Dos clubs rotaris posen en marxa un projecte solidari que ja dóna menjar a 110 persones diàries a Canals

0
2166
Part de l'equip amb la cuinera

El germen del projecte va sorgir de la iniciativa particular d’una cuinera de Canals, Elena Velikova, qui coneixia a persones del municipi a les quals l’atur havia colpejat amb duresa

El Club Rotari Fira Mediterrani de València i el Club Rotari Xàtiva han posat en marxa un projecte que ha permés des del dijous de la setmana passada que cada dia es puga alimentar a 110 persones desfavorides i que travessen problemes amb motiu de la crisi deslligada pel COVID-19 en el municipi de Canals.

El germen del projecte va sorgir de la iniciativa particular d’una cuinera de Canals, Elena Velikova, qui coneixia a persones del municipi a les quals l’atur havia colpejat amb duresa en aquesta crisi i necessitaven ajuda per a poder menjar diàriament.

Els dos clubs rotaris implicats van tindre coneixement de la situació i van conjuminar forces per a, en poc més d’una setmana, posar en marxa un projecte humanitari que ja compta amb més de 20 voluntaris i d’empreses implicades que han donat, els uns el seu temps, i els altres matèria primera perquè Elena i una companya que l’ajuda, Florica, puguen cuinar diàriament per a 110 persones. En els primers quatre dies de funcionament s’han cuinat 456 racions.

Amb Jaume Serra del Banc d’Aliments

En tot just uns dies s’ha aconseguit la implicació solidària de diverses empreses que han donat menjar, a més de la col·laboració inestimable del Banc d’Aliments en la figura de Jaume Serra. S’han recollit prop de 1.000 quilos de: arròs, pollastre, peix, taronges, melons, cebes, alls, espàrrecs, sucre, pa o croisants, 95 litres d’oli, 138 litres de llet, 270 unitats de suc, 720 ous o 1500 tuppers individuals d’un sol ús per a les racions que es porten a domicili.

A més, s’ha aconseguit la implicació d’un grup de joves voluntaris de Canals, coordinats per Yanislava Yankova, als qui l’Ajuntament de Canals ha proveït de màscares i guants per a fer el repartiment en condicions higièniques, a més dels permisos necessaris.

S’ha establit una cuina central i un magatzem amb bagul congelador, tot això a Canals, perquè els voluntaris cuinen cada dia les racions que s’emporten als usuaris. Uns usuaris que han contactat amb els impulsors d’aquest projecte via telefònica i als quals s’emporta la ració sense que hagen de donar el seu nom i se’ls porta a la seua casa, gràcies a un missatge d’alerta que s’ha fet circular pel municipi, i del boca a boca, que ha fet córrer la iniciativa per tot el poble.

En la coordinació figuren els rotaris Andrés Hernández i Julio Cabrera, amb el suport logístic d’un altre rotari, Sergio Tomás.

Els presidents del Club Rotari Fira Mediterrani, José Penades, i el secretari del Club Rotari Xàtiva, Julio Cabrera, s’han mostrat satisfets de l’impacte en la població en tot just uns dies, tot això mitjançant donacions de manera altruista dels propis rotaris o coneguts d’aquests, valent-se de les seues relacions, bona voluntat i solidaritat de tots.

En principi el projecte està pensat per a un mes aproximadament, encara que després de la gran resposta solidària obtinguda, si es manté l’Estat d’Alarma i el confinament, es podria allargar mentre la situació continuara.

Testimoniatges

Els primers quatre dies han permés que el projecte s’anara coneixent a Canals i se sumaren usuaris necessitats alimentació diària. Això ha permés recollir testimoniatges com el d’una avieta, que va agrair el lliurament de menjar als voluntaris regalant-los el que tenia, unes màscares que ella mateixa havia cosit, i que tot l’equip empra ja.

Un altre cas, en el qual una dona va trucar al telèfon del projecte i el primer que va preguntar era si es tractava d’era una broma, i quan se li va explicar que no i li van demanar l’adreça per a portar-li el menjar, i que l’anaven a incloure en el repartiment de menjar va esclafir a plorar perquè estava desesperada.

I un tercer, el d’un home desaliñado i amb un xiquet amb la cara plena de mocs es va presentar el divendres a la casa d’Elena, quan tot estava repartit per a aqueix dia i el cap de setmana, amb el seu xiquet xicotet de la mà, i un “si no pot ser per a mi, almenys menjar per al meu fill”. Amb tot el menjar ja repartida, Elena i les seues filles van recollir del que havien cuinat per a elles i li ho van donar a aquesta família.

Empreses solidàries

Des del Club Rotari Fira Mediterrani de València i el Club Rotari Xàtiva s’ha volgut ressaltar i agrair la col·laboració principal del Banc d’Aliments i d’empreses com a Pollastres Plans, Congelats La Ribera, Cooperativa d’Enguera, Melons Brioix, Masalmar, Francisco Pallás, Arrocería Antonio Tomás, Talenmo, SHS Serratella Serveis d’Hostaleria,

Distribucions Sanchis, Etilux, Restaurant la Lloca, Francisco Pallás, Rafael Gil del Carreró i Estrateg Comunicació.

La cuinera amb voluntaris

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here