Diputació, Gandia, Sagunt, Tavernes i Llíria recuperen els clàssics de la literatura valenciana com a producte turístic

0
1041
Un dels moments de la roda de premsa.

L’ajuntament de Gandia i la Diputació de València volen recuperar els clàssics amb la finalitat de crear producte turístic. `Gandia, Ciutat Literària’ serà l’aposta per a posar en valor la història de Gandia com a bressol del Segle d’Or de la Literatura Valenciana.

D’este assumpte s’ha parlat a la roda de premsa que s’ha celebrat a la Fira Internacional de Turisme (Fitur), a Madrid, i que ha comptat amb la presència del Cap de Producte de València Turisme, Evarist Caselles; la vicepresidenta del Patronat de Turisme-València Turisme i diputada de Turisme, Pilar Moncho; l’alcaldessa de Gandia i diputada, Diana Morant; l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández; l’alcalde de Tavernes de la Valldigna, Jordi Juan; i l’alcalde de Llíria, Manuel Civera.

La diputada Moncho va presentar les noves accions turístiques a desenvolupar en estos municipis: Gandia com a gran ciutat dels escriptors clàssics; Sagunt amb la seua opció clara a Patrimoni de la Humanitat; Llíria com a espai arqueològic de primer ordre que evoca la grandesa de l’antiga Edeta i Tavernes de la Valldigna, com a punt neuràlgic d’un gran centre d’interpretació paleontològica al voltant de la Cova del Bolomor.

El Patronat de Turisme de València dona suport a quatre projectes pioners que, segons ha explicat Moncho, “s’unixen a la proposta llençada des de València Turisme d’apostar per la conversió dels recursos turístics municipals, que són molts i excepcionals, en productes turístics competitius que ajuden a dinamitzar el sector i a desestacionalitzar el turisme”.

L’alcaldessa de Gandia ha destacat la importància dels escriptors Ausiàs March, Joanot Martorell i Joan Roís de Corella en el món de les lletres valencianes. “Gandia és la ciutat del creador del Tirant lo Blanc, és la ciutat que ens enorgulleix i ens prestigia. La Gandia culta, la Gandia de la cort d’il.lustrats i artistes del ducat. La Gandia dels Premis Literaris Ausiàs March de Poesia i Joanot Martorell de Narrativa, guardons que rememoren cada any l’esplendor del Segle d’Or, i que s’inclouen en la seua Setmana Literària, amb la lectura del Tirant i l’Homenatge a la Paraula”.

Gandia epicente de la renovació literària

Esta, segons ha afegit, és “la ciutat que volem vendre i que venem ací a Fitur, perquè no totes poden presumir de fer coincidir en el temps a Ausiàs March, Joanot Martorell i Roís de Corella”.

Morant ha recordat que ‘Tirant lo Blanc’ és la primera obra mestra escrita en valencià i és una de les grans novel.les de cavalleries de la literatura medieval. Martorell la va començar el 1460 i va ser publicada a València el 1490. El propi Miguel de Cervantes, per boca del retorn del seu ‘Quixot’, va definir-la, pel seu estil, com “el millor llibre del món” i la va salvar de la crema.

Gandia és l’epicentre de la renovació literària del segle XV, on vivien els Marc, els Martorell i els Roís de Corella, ben a prop del Palau, on els escriptors s’endinsaren en les lletres i en les arts de la cavalleria. Però no sols es pot vincular el Palau amb els Clàssics, segons ha indicat Morant, sinó també la Col.legiata de Santa Maria, exemple del gòtic religiós catalanoaragonés, o l’hospital de Sant Marc. A més, el tresor artístic del convent de Santa Clara recorda l’esplendor de l’antic ducat. “Impulsar la Gandia literària, la Gandia dels Clàssics, ens s’allunya del ‘Gandia Shore’ que va permetre l’anterior govern del PP i que tant de mal ha fet a la nostra imatge”.

Per a vore les notícies més destacades, punxa ací

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here