El departament de Salut Xàtiva-Ontinyent detecta 39 casos de violència de gènere de les 1.500 dones cribades

0
1870
Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva.

Entre els tipus de maltractament detectat predomina el maltractament psíquic seguit del maltractament físic, sent el maltractament sexual el que menys casos ha registrat

En el que portem d’any 2018, el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha realitzat el garbellat de violència de genere a 1.474 dones, d’elles 39 han resultat casos de violència masclista el que suposa el 2’65% del total. Entre els tipus de maltractament detectat predomina el maltractament psíquic seguit del maltractament físic, sent el maltractament sexual el que menys casos ha registrat.

Segons s’informa des del departament «estos resultats evidencien el treball del Departament en la detecció i garbellament de casos de violència de gènere». A través del programa SIVIO i l’activació del corresponent protocol, els centres sanitaris atenen casos de violència masclista i els oferixen també els recursos de què disposa. Es tracta de considerar este problema com a part dels problemes de la salut que ha d’atendre la sanitat pública.

A més a més indiquen que, a banda d’indicar el seu tractament de salut, estes dades servixen per a visibilitzar i posar de manifest esta problemàtica i conéixer la prevalença en la població a l’hora de planificar una estratègia per a l’atenció i la prevenció de la violència de gènere en el nostre entorn.

Mitjançant l’aplicació informàtica SIVIO els professionals de sanitat poden detectar i actuar davant un cas de violència de gènere. Després d’un garbellament previ, i un seguiment de casos, el Departament treballa actualment en la creació de circuits específics d’atenció per cada un dels serveis o centres sanitaris, tant en atenció primària com en especialitzada. L’objectiu és una millor aplicació del protocol i d’esta manera aconseguir una constant atenció a les persones afectades per la violència de gènere.

A més, davant d’una agressió de violència de gènere, el personal facultatiu ha d’omplir un “informe de presumpta violència de gènere”. A pesar que la detecció d’un cas no implica directament una denúncia, sí que és obligació dels centres donar compte de qualsevol agressió entre les que es troba este tipus de violència, unes agressions que de vegades no presenten evidència física però sí que constituïx una agressió avaluable.

A més de l’atenció bàsica i urgent, el Departement de Salut també presta els seus recursos propis de psicologia i salut mental i treballa en coordinació i col·laboració amb els distints serveis municipals d’ajuda a les dones que presten assessorament i suport davant de les agressions de gènere.

Cal recordar que a més de l’actuació assistencial el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha posat en funcionament recentment la Comissió Contra la violència de genere i la Comissió d’Igualtat per a treballar en matèria de sensibilització, visibilització i formació davant d’este tipus de violències.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí