Denuncien l’Autoritat Portuària davant de Costes per l’enfonsament del Pantalà del Port de Sagunt

0
1680
Imatge del pantalà de Sagunt després del primer enfonsament de desembre.

Acció Ecologista-Agró ha demanat l’obertura d’un expedient sancionador contra l’Autoritat Portuària de València com a presumpte responsable del deteriorament i enderroc d’esta infraestructura

El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre ha denunciat l’enfonsament del Pantalà del Port de Sagunt durant la borrasca ‘Glòria’ davant la Demarcació de Costes de València. En la denúncia sol·liciten que es comprove si el deteriorament i enfonsament d’esta infraestructura és responsabilitat de l’Autoritat Portuària de València (APV). A més a més, demanen l’obertura d’un expedient sancionador contra l’APV com a presumpte responsable dels fets i també dels possibles danys contra el domini públic marítim-terrestres i contra el medi ambient pel soterrament dels hàbitats submarins.

Durant el temporal del passat mes de desembre i del d’esta mateixa setmana, el Pantalà del Port de Sagunt ha patit l’enfonsament de dos trams de la seua carretera. De fet, han caigut a la mar bigues de més de 30 metres i altres materials d’enderroc.

Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre consideren que l’Autoritat Portuària de València (APV) és l’administració presumptament responsable de l’enfonsament del Pantalà i de l’abandonament i deteriorament d’esta infraestructura.

Per este motiu, hem presentat una denúncia davant la Demarcació de Costes de València per possibles danys contra el domini públic marítim-terrestre i contra el medi ambient pel soterrament dels hàbitats submarins. També alertem del perill per a la navegació i la vida i la seguretat de les persones.

Els danys i perills derivats de l’enfonsament del Pantalà podrien suposar una infracció greu, segons l’article 191 del Reial Decret 876/2014, de 10 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament General de Costes. Segons estipula esta normativa, són infraccions greus les accions o omissions que impliquen un risc per a la vida, salut o seguretat de les persones i les accions o omissions que produïsquen danys irreparables o de difícil reparació en el domini públic marítim-terrestre.

L’article 197 d’este Reial Decret afirma que, sense perjudici de la sanció penal o administrativa que s’impose, l’infractor, en este cas l’APV, estarà obligat a la restitució de les coses i reposició del domini públic al seu estat anterior, amb la indemnització de danys irreparables i perjudicis causats.

Així que des d’AE-Agró esperen que la Demarcació de Costes comprove si, efectivament, l’APV és la responsable del deteriorament del Pantalà i dels danys i perills derivats del seu enfonsament. A més a més, en tal cas, demanen que s’òbriga un expedient sancionador contra l’APV. I que, d’acord amb la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes i la Llei 26/2007, de 23 d’octubre, de responsabilitat mediambiental, s’obligue a l’APV a intervindre per a evitar nous danys i per a reposar a l’estat anterior el domini públic i els recursos naturals.

Cal recordar que fins i tot el mateix alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha apuntat a l’APV com a responsable lamentant després del segon enfonsament, considerant «inacceptable» que no haguera actuat després del primer enfonsament.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí