El delegat del Govern visita les obres que el ministeri realitza als punt ruïnosos del castell de Sagunt

0
1189
Moragues ha estat acompanyat per l'alcalde de Sagunt i el portaveu del PP

Les obres que es fan a la fortalesa de Sagunt ascendeixen a prop d’un milió d’euros, es restaurarà els danys ocasionats pels últims temporals, i duraran 10 mesos

El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha visitat avui les obres d’emergència que està realitzant en el Castell de Sagunt al costat de l’alcalde de la localitat, Quico Fernández, la directora del Museu i els tècnics encarregats de l’obra.

Divendres passat, el Consell de Ministres va autoritzar la realització d’obres d’emergència en el Castell de Sagunt (València) per un import proper al milió d’euros (993.821,40 euros) i que el seu objectiu és restaurar els danys ocasionats per les extremes inclemències meteorològiques que van succeir a la Comunitat Valenciana durant els passats mesos de desembre, gener i març.

“Les actuacions se centren en 5 punts i el seu objectiu principal és preservar l’esplendor d’aquest Monument declarat Bé d’Interès Cultural” ha explicat el delegat qui ha assenyalat que avui s’han iniciat un dels treballs en el punt crític, en la Porta d’Almenara, on havia quedat afectats els arcs i es corria risc de col·lapse.

“Aquesta actuació implica tant inversió en patrimoni com en turisme. No solament s’aconseguirà restaurar aquest Monument, sinó que a més, s’augmenta la seguretat dels visitants i es potencia el seu atractiu turístic”, ha afegit Moragues.

El Castell de Sagunt és una edificació de titularitat estatal i gaudeix d’una protecció específica com Bé d’Interès Cultural amb categoria de Monument, d’acord amb la declaració efectuada sobre aquest tema mitjançant Decret del 3 de juny de 1931.

El delegat ha destacat que els criteris d’intervenció “seguiran les pautes establides pel Pla Director del Castell de Sagunt per a mantenir el conjunt històric i emprar materials similars i compatibles amb els existents. A més, per la seua condició de BIC, els treballs que impliquen buidat de terres es desenvoluparan amb metodologia arqueològica dirigida per arqueòleg.”

Característiques dels treballs

Les actuacions, el termini de les quals d’execució s’estima en 10 mesos, es realitzaran en les següents àrees del Castillo:

Zona de la Porta d’Almenara: Aquesta porta és un dels elements més singulars, icònics o emblemàtics del castell que al seu torn amb el Teatre Romano són l’emblema de la ciutat de Sagunt i que, a causa del despreniment de rajoles de la zona de la clau de l’arc que la sustenta i del óculo o rosassa sud, es troba en una situació a la vora del col·lapse d’aquests elements. L’actuació comprendrà la recuperació immediata i urgent de les rajoles i altres elements faltantes en l’arc, rejuntados, escarnits en la volta, restauració de les esquerdes en la part superior dels murs de la porta, de manera que es garantisca l’estabilitat estructural de les fàbriques, arc, volta, óculos o rosasses i altres elements constructius que conformen la Porta Almenara. Així mateix es realitzaran actuacions per a la correcta evacuació de les aigües tant de pluja com a procedents dels vessaments del propi terreny.

Zona d’accés als calabossos en el sud de la Plaça d’Armes: L’actuació comprendrà la restauració de fàbrica i consolidació dels trams de muralla adjacents afectats, el talat dels arbres existents al costat del llenç afectat, l’execució de la recollida d’aigües de vessament, canalització i evacuació d’aquestes on no afecte al monument, així com l’execució del drenatge del mur. Els treballs a realitzar tindran com a finalitat, garantir la seguretat estructural de tots els elements que comprenen i constitueixen el mur afectat, eliminant les causes que han provocat les patologies en el mur

Zona de la Plaça de la Ciutadella i de la Plaça del Dos de Maig: Els treballs a realitzar tindran com a finalitat, garantir la seguretat estructural de tots els elements que comprenen i constitueixen el mur afectat, eliminant les causes que han provocat les patologies en el mur

Zona al costat del Museu Epigràfic en el sud de la Plaça de Sant Ferran. El tram afectat que precisa d’una actuació urgent de consolidació i restauració de fàbriques es localitza en la façana sud del castell, entre el museu “Anticuario Epigràfic” i les bateries de l’oest de la plaça de Sant Fernando.

Proteccions en les zones amb el risc de caigudes. Es proposa realitzar labors de senyalització i instal·lació de baranes que eviten el risc a les persones i el castell puga continuar sent visitat. Instal·lació 450 metres de barana en diferents trams del castell disposant un element d’acer d’acabat lacado al forn el disseny del qual complisca la normativa vigent, composta per modulacions d’un metre d’ample i de 1’10 m. d’altura. La instal·lació serà reversible en el moment de la restauració del tram del castell on s’haja col·locat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí