Del Guerreret, la ficció, l’humor i altres qüestions quotidianes…

0
2075
Vicent Muñoz, alcalde de la Font de la Figuera

Vicent Muñoz, alcalde de la Font de la Figuera

De vegades en la vida política i institucional hi ha coses que et sorprenen, unes vegades per bé i en altres, sense més, ens quedem bocabadats.

El penúltim capítol no ve de la mà del PP de la Font de la Figuera (o sí, ja no ho sé). La setmana passada em va arribar a l’Alcaldia una carta de l’Ajuntament de Moixent on, en sessió plenària, s’havia acordat, per 7 vots a favor (d’onze), que l’Ajuntament de la Font de la Figuera, i en este cas el seu alcalde, demanara disculpes a l’Ajuntament de Moixent per la publicació d’un curt de l’Imagina’t de l’edició de 2015 al canal de vídeos youtube.

Algú ja m’havia fet arribar la informació, com sol passar als pobles menuts i més encara amb les picabaralles ancestrals que se sol tindre amb el poble del costat. Que 7 regidors i regidores de Moixent (l’alcalde, de C’s, els 5 del PP, i una regidora del PSPV) no entenguen que en ple segle XXI la gent puga fer ficció de qualsevol tema d’ús públic que els semble, que la vessant còmica de qualsevol pel·lícula o curt exagere un aspecte personal o social, i que, com és lògic, l’humor siga símptoma d’intel·ligència no afavoreix a què les societats avancem i siguem més obertes, i estiguem més preparades de cara al futur.

Vicent Muñoz, alcalde de la Font de la Figuera
Vicent Muñoz, alcalde de la Font de la Figuera

L’Imagina’t és el concurs de curtmetratges que organitza cada any la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de la Font de la Figuera i enguany farà 9 anys. Ha estat un referent d’este tipus de concursos per a municipis com Agullent, Ontinyent, Xàtiva, així com per a altres localitats valencianes que l’han fet servir com a model.

Ja fa uns quants anys hi vam afegir 3 premis importants: un per als efectes especials, per valorar la tasca de qui edita el curt; un altre per a la promoció local, per buscar la difusió de qualsevol aspecte del primer poble valencià; i un tercer a la joventut crítica o crítica social, per la necessitat de què la societat i, en especial, la joventut, siga crítica amb la societat en la qual viu i a la que vol contribuir i millorar.

Sóc dels qui pensa que qualsevol crítica sempre ens fa més forts, perquè entre altres coses, sempre hi poden haver qüestions que se’ns escapen i que hem de millorar. A més, no cal ni dir que com a persones, ens equivoquem cada dia i procurem rectificar i aprendre de les nostres errades.

L’Imagina’t, o millor dit, els curts que s’han presentat a este concurs, a banda de fer referència a una història fictícia sobre el moment de la troballa de l’estàtua del guerreret de Moixent, també ha fet crítica sobre els arqueòlegs, sobre la ubicació d’una antena de telefonia mòbil, sobre la despoblació, sobre les relacions humanes i costums socials, tant de la gent de la Font de la Figuera com d’altres cultures, exagerant aspectes per buscar entretindre i somriure a qui el mirava, i fins i tot de la Dansà (sí, també de la Dansà, senyor Dubal), o s’ha convertit algú en Mare de Déu…
Ha fet crítica sobre l’especulació urbanística, sobre la història de la balena que un fontí deia que hi havia en una bassa, exagerant persones o “personalitats” del poble, de la seua forma de parlar o de la seua forma de vestir. Ni jo mateix m’he lliurat d’eixa exageració, ni ho pretenc ni ho vull.

No sé si estes set persones han visitat alguna vegada les falles de tants pobles valencianes, o les coneixen les “xirigotes” de Cadis, i han contemplat la crítica que s’hi fa. A mi em sembla molt enriquidora qualsevol crítica que rep, fins i tot les més malintencionades (tal volta només cal un canvi d’angle de visió o de perspectiva).

Per això, senyor Teo Fito, senyor Vicent Dubal, senyor Jose Luís Ortíz, senyor Jose Enrique Pérez, senyora Mª Teresa Olmo, senyora María Ángeles Wis i senyora María José Molla, vostès em disculparan, però disculpen-me per no poder demanar disculpes.

La ficció és això, ficció, que vol dir que a partir d’una idea es crea una història que la interpreta. La joventut és això, joventut, i amb ella va inclosa la condició necessària de crítica per millorar el món en què vivim o que ens han deixat o deixarem. I l’humor, estimats veïns i veïnes de Moixent és, com diu qualsevol professor o societat de filosofia, signe d’intel·ligència.

Tots vostès, com a representants dels tres grups que conformen la corporació de l’Ajuntament de Moixent, tenen el meu telèfon, per a qualsevol dubte. I a més, tenen ací la meua invitació pública per a l’Imagina’t 2016 que farà la seua Mostreta el proper divendres 12 d’agost. Estan totes i tots convidats, els onze.

Com l’últim capítol sembla que és precisament la formalitat de les invitacions, no es preocupen, que els la faré arribar per carta al seu Ajuntament, com ja vaig fer amb la de la Jornada sobre infraestructures i vertebració comarcal de la Costera, del passat divendres 20 de maig, en la qual comptarem amb la presència de 14 dels 19 ajuntaments; del secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques, Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira; del director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo; i de la vicepresidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó. L’acord que en va eixir els arribarà en breu, per si encara s’hi volen adherir.

Per a esta jornada de treball, organitzada per a alcaldies i regidories competents en infraestructures, el personal d’este humil Ajuntament, que en va ser promotor i amfitrió, va contactar amb el de Moixent, que va confirmar l’assistència el divendres anterior, 13 de maig.

Lamente si hi ha hagut alguna confusió, que tal volta siga pel treball conjunt que estem desenvolupant amb l’elaboració del Pla Director de Turisme per als municipis de Moixent, la Font de la Figuera i Fontanars dels Alforins, així com em dol la no-assistència de cap representant de l’Ajuntament de Moixent perquè estic convençut que junts sempre podrem aconseguir més per als nostres pobles, i més tenint en compte que som els més allunyats de la comarca.

Nosaltres no farem com l’etapa més nefasta de l’extinta Canal 9, i des de la Regidoria de Joventut es seguirà defensant la llibertat d’expressió, de crítica i de ficció, així com que l’humor i el pensament crític siga qui regne en este consolidat concurs de curtmetratges. Vostès, si volen, també hi poden participar.

Tenen vostès, totes i tots, no només la invitació pública a l’Imagina’t 2016, sinó la meua disposició per parlar i treballar pels nostres pobles i des del bon veïnatge, amb el convenciment que, des de l’amabilitat i l’alegria, tot sempre serà més fàcil.
Que les bones relacions perduren, fem més l’humor i que este unisca més els pobles, com a signe de convivència i d’intel·ligència. Que el somriure és el principi més profund de la naturalesa humana. Donem-li al somriure l’oportunitat de canviar i millorar les nostres vides. Siguem feliços i somriguem.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí