Decepció a Sagunt en aparcar el Consell la declaració de Paratge Natural Municipal de la muntanya de Romeu

0
2656
Teresa Garcia i Quico Fernández han lamentat la decisió

El Ple del Consell ha retirat de l’ordre del dia el punt en el qual aprovarien dotar de protecció a la muntanya d’utilitat pública de Bonilles

L’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, acompanyat per la diputada autonòmica, Teresa García, i diversos companys del Grup Municipal de Compromís han mostrat este divendres la seua decepció després de conéixer la notícia que el Ple del Consell de la Generalitat no haja aprovat la declaració de Paratge Natural Municipal de la muntanya de Romeu.

La Conselleria de Medi Ambient va mostrar el seu criteri de conformitat positiu al setembre a la protecció de la muntanya de Romeu com a Paratge Natural Municipal, després de rebre la sol·licitud per part de l’Ajuntament de Sagunt, aprovada en el ple extraordinari de març amb els vots a favor de l’Equip de Govern, de declarar amb este títol 277,7 Ha de la muntanya. La proposta va tirar avant gràcies als vots a favor dels quatre partits que formen l’Equip de Govern (Compromís, PSPV-PSOE, EU i ADN-Morvedre). Els partits de l’Oposició en bloc (PP, Cs i IP) van votar en contra.

L’Ajuntament va sol·licitar la protecció de la muntanya per diversos motius, entre els quals es troba el seu alt valor ecològic, faunístic, així com paisatgístic i per l’alt interés del patrimoni cultural present en ell. Una proposta presentada en inici pel Centre d’Estudis del Camp de Morvedre. La zona que es pretén protegir correspon a la delimitació reflectida en el projecte datat de juliol de 2006, és a dir a les zones municipals de Romeu i de Margas que s’inscriuen íntegrament dins del sòl no urbanitzable protegit i afecta a l’àrea extractiva autoritzada en el PGOU de 1992. A més, l’Ajuntament es compromet a gestionar el futur espai natural protegit tal com indica la llei que regula els paratges naturals municipals de la Comunitat Valenciana.

Quant a la vegetació existent en la muntanya de Romeu es poden trobar espècies com la coscolla, el llentiscle, el aladern, el ginebre, el margalló, el pi carrasca o altres matolls com el romaní, timó, aliaga, sarriassa estepa i el bruc. També es troben algunes zones de cultius amb exemplars com el garrofera i l’olivera, o vegetació característica dels barrancs com és el baladre, la esbarzer, la murta, les canyes, el fenoll i les lianes.

En aquesta muntanya es pot trobar fauna associada a zones forestals, com a aus de bosc o matolls; fauna associada a zones de roquedal, com les sargantanes o serps; fauna associada a zones de cultiu, com el mussols, ratolins campestres o eriçons entre uns altres; fauna associada a l’hàbitat urbà i fauna cavernícola, com la ratapinyada.

A més, dins de l’àmbit territorial de la proposta de 5 Paratge Natural Municipal es troben diversos jaciments arqueològics, com el Barranc Roig; el Barranc del Pic dels Corbs; i les covachas de la costa de la Casa de la Vídua, a més de diversos elements representatius del patrimoni etnològic del municipi com el Aljub del Corretger; el Aljub del Pic dels Corbs, el Corral de Barta; i construccions d’arquitectura rural de casetes de pedra en sec. ​

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí