Cultura reconeix la col•lecció museogràfica de terrisseria d’Orba

0
2959
Casa Senyoria d'Orba
Casa Senyoria d'Orba

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut la col·lecció museogràfica de terrisseria de l’Ajuntament d’Orba com a col·lecció museogràfica permanent de la Comunitat Valenciana.

Amb aquest projecte museogràfic es vol recuperar la memòria oblidada de l’ofici del fang i exalçar la seua importància com a treball tradicional durant una etapa passada de la història en què el poble es va convertir en proveïdor de ceràmica de la comarca.

La col·lecció té el seu origen en la donació de taulells i teules que es va fer en el mes de juliol de 2017 per part de la família de Salvador Prats, a la fàbrica del qual es produïen tot tipus d’elements ceràmics. Altres veïns van fer les seues aportacions i en l’actualitat té més de 400 peces de 14 donacions. Junt amb les peces ceràmiques, la col·lecció albergarà instruments emprats en l’activitat i altres eines que componen un valor etnològic i cultural.

La ceràmica d’Orba i d’Orbeta ha sigut considerada de notable qualitat i amb unes característiques tècniques molt particulars a causa del fang de color blanquinós, però més fosc que el d’altres llocs geogràfics que també es dedicaven a la terrisseria, que s’extreia de les partides de Capsó i Trullent.

Als terrissers d’Orba se’ls coneixia com a ‘cantarers’ perquè els seus productes estaven enfocats a la ceràmica per a aigua. Als d’Orbeta se’ls anomenava ‘cassolers’ perquè se centraven en la producció de recipients per a foc.

L’edifici destinat a la col·lecció de fons és la Casa de la Senyoria, situada a la part alta de la plaça de l’Empedrat, al nucli antic. L’Ajuntament va dur a terme un projecte de rehabilitació que pretenia donar al conjunt un ús cultural com a museu arqueològic i etnogràfic.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí