Cultura inicia la declaració BIC de l’Escaldà del raïm moscatell a la Marina Alta, la Safor i la Vall d’Albaida

0
1943

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha iniciat l’expedient per a declarar BIC ‘l’Escaldà’, el procés de transformació del raïm moscatell en panses que es du a terme als pobles de la Marina Alta, la Safor i la Vall d’Albaida.

L’activitat tradicional de l’Escaldà és el procés de transformació del raïm moscatell en pansa, mitjançant el mètode d’escaldat per a tallar-li la pell i reduir-ne així el temps d’exposició al sol, que s’ha mantingut sense canvis significatius des de l’època medieval i sense modificacions des del segle xviii fins als nostres dies.

Actualment en alguns pobles es manté aquesta tradició, que es du a terme anualment entre els mesos d’agost i setembre.

El més destacable és la recuperació en algunes cases de camp particulars de la producció de la pansa, així com la realització de l’Escaldà d’iniciativa popular, col·lectiva i pública, que almenys es fa una vegada a l’any en diferents poblacions com Jesús Pobre, Xaló, Montitxelvo, Terrateig, Llíber, Benicolet, Teulada i Massarrojos. En el cas de Jesús Pobre, la du a terme la mateixa associació de veïns i veïnes de la localitat.

A més, associacions com Riuraus Vius fan un treball de cerca i recopilació dels riuraus de la Marina Alta, així com dels oficis i tradicions vinculats a aquesta arquitectura, i han publicat cinc números de la revista ‘Riuraulogia’.

 

Divulgació

Contribueixen a la recuperació de l’Escaldà institucions com la MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta) i l’IECMA (Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta), divulgant aquesta tradició en diverses publicacions i ponències.

En altres comarques trobem com l’IEVA (Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida) també ha mostrat el seu suport a la recuperació de l’Escaldà a la comarca. Des del moviment associatiu dels pobles pansers de la Vall s’està duent a terme una tasca de catalogació dels riuraus existents a la comarca valldalbaidina i de recuperació tant de l’Escaldà com d’altres activitats relacionades amb l’elaboració de la pansa, com els tallers per a fer canyissos, cabassos de llata, lleixiu i calç artesanal, etc.

A la comarca de la Safor, Rótova, Barx i Ador s’estudia el patrimoni de la pansa a més de fomentar la memòria oral relacionada amb l’elaboració de la pansa i tota una sèrie d’activitats relacionades amb el món de la pansa. A Ador es va fer una escaldà col·lectiva l’any 2014, a més de continuar-se fent de manera privada des d’aquell any.

Actualment, es duen a terme accions amb el suport dels municipis per a la recuperació del cultiu del moscatell, com la creació d’espais per a productors locals a Jesús Pobre, la DO iniciada pel Poble Nou de Benitatxell, el projecte biomoscatell de la mateixa localitat, la immersió de la pansa i la seua gastronomia en el de Dénia i Marina Alta Tasting Life, patrimoni immaterial de la UNESCO, o la constitució de la Ruta dels Riuraus, que permet la divulgació de l’Escaldà, l’arquitectura, el paisatge, el cultiu del moscatell, la cultura, i es constitueix com a plataforma per a donar suport a l’elaboració i la comercialització de panses, caldos i misteles.

Cal destacar també la celebració de la Festa del Moscatell a Teulada, que, organitzada des de 1984 per l’Associació Cultural Amics de Teulada, dedica unes jornades al coneixement i divulgació del món relacionat amb el moscatell, amb l’Escaldà en un riurau tradicional, tast de vins i misteles, degustació de raïm, la cavalcada del moscatell, danses, la mostra de curtmetratges Curts de Moscatell i moltes altres activitats.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here