L’Ajuntament de Cullera neteja mig miler de camps abandonats

0
877
Imatge de les tasques de neteja a Cullera

El pla de la regidoria d’Agricultura ha instat ja a l’adequació de més de 800 parcel·les

L’Ajuntament de Cullera continua la seua iniciativa de combatre els camps abandonats, un problema que ha generat al llarg dels últims anys nombrosos incendis en el terme municipal, alguns dels quals han tingut conseqüències veritablement greus, segons el consistori. A inicis d’octubre, l’ajuntament ja havia aconseguit que es netejaren prop de mig miler de parcel·les, segons ha donat a conéixer hui el regidor d’Agricultura, Hugo Font.

La majoria d’elles han sigut adequades pels mateixos propietaris després d’haver estat requerits per l’ajuntament. Concretament, en el 89% dels casos els amos han sigut els qui les han endreçades, mentre que el municipi ha hagut d’intervindre d’ofici en 45 ocasions.

Precisament, el setembre passat es va complir un any des de la primera vegada en la història que Cullera va haver d’entrar amb els seus propis mitjans en una parcel·la agrícola per a adequar-la. I és que l’ajuntament es va vore fins i tot obligat a comprar una pala per a poder dur a terme estos treballs.

La labor seguix en marxa i en estos moments existixen 361 parcel·les requerides que estan pendents de resposta per part del propietari o de resolució judicial que autoritze al municipi a poder-les netejar d’ofici davant la incompareixença dels amos, ha explicat Hugo Font.

El regidor ha recordat que este programa suposa un “esforç” per al consistori i ha deixat clar que l’Administració local cullerenca seguirà mostrant-se “implacable” davant la situació.

En eixe sentit, ha insistit que la desatenció en la neteja està tipificada com una falta greu en l’ordenança municipal de Medi Rural i comporta una sanció que pot ascendir fins als 1.500 euros.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Sueca proclama a les seues Falleres Majors 2020 a Alicia Falcó i Helena Mompó

La quantia està “més que justificada”, defensa Font. En la majoria dels casos l’abandó de les terres comporta problemes com la proliferació de plagues, insalubritat i risc d’incendi, generats principalment pel creixement de vegetació salvatge, els restolls i l’acumulació de fem. I açò només afecta els terrenys abandonats sinó que acaba tenint efectes col·laterals en les terres adjacents.

Dificultats

L’aplicació del pla municipal de neteja de camps abandonats “no és gens fàcil” segons l’ajuntament. Són molts els que després dels anys de la bambolla immobiliària van quedar completament desatesos. Els seus amos abandonaren els cultius i van vendre les terres a grans constructores, que especularen amb els terrenys fins que va esclatar la crisi i estes firmes acabaren desapareixent en la majoria dels casos. Aleshores, les parcel·les foren embargades als bancs i és ací quan el procés es complica encara més, ja que les entitats financeres solen desentendre’s de la responsabilitat de mantindre-les en condicions.

La necessària autorització judicial per a poder actuar d’ofici o el desconeixement de la identitat del propietari són altres dos factors que contribuïxen a dilatar el procés. No obstant això, Hugo Font considera que en any i mig “hem fet el treball d’una dècada” pel que valora “positivament” l’evolució del pla, que al seu juí “ja té efectes positius”. “Tot i que encara queden molts camps perduts en mal estat, hem frenat l’avanç del problema i en molts llocs el paisatge ja és diferent”, incidix.

Finalment, Cullera estudia ampliar els mitjans amb els quals compta per a netejar parcel·les, ja que tal com admet el regidor “són tants els camps abandonats que el nivell de treball és molt alt i quan s’acaba una fase de neteja els camps que s’havien adequat a l’inici tornen estar per a repassar”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Cullera incorpora un furgó dissenyat en exclusiva per a la Unitat Canina

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here