El Consorci de Residus invertirà vora 1,7 milions en ecoparcs de les comarques

0
1782
Imatge d'una assemblea del Consorci de Residus

La previsió del Consorci per a la Gestió de Residus és arribar a la gestió dels 25 ecoparcs fixos en diferents localitats de la zona

El Consorci per a la Gestió de Residus (COR) preveu una inversió de vora 1,7 milions d’euros en obra civil d’ecoparcs, que es durà a termedurant aquest any.

Fins fa poc, l’organisme tan sols gestionava els ecoparcs de Xàtiva i Canals, però des d’aquest any el nombre ha augmentat fins als 15, passant a fer-ho també amb els d’Alfarrasí, Oliva, Fontanars dels Alforins, Navarrés, la Font de la Figuera, Aiora, l’Olleria, Jalance, Bocairent, Vallada, i en breus amb els de Gandia, Ontinyent i Xeraco. Tot i això, la previsió és arribar a la gestió dels 25 ecoparcs fixos.

La comissió de govern va aprovar ahir les primeres accions en quatre infraestructures: Vallada, Fontanars dels Alforins, la Font de la Figuera i Alfarrasí, cadascuna de les quals rebrà més de 70.000 euros. A més a més, pròximament està prevista també l’aprovació d’una inversió similar a Jalance, i d’altres en Gandia (250.000), Oliva (225.000), Canals (160.000), Olleria (170.000), Xeraco (150.000), Navarrés i Bocairent (120.000).

D’altra banda, el COR també invertirà 1,8 milions d’euros en la implementació d’ecoparcs mòbils, així com en la informatització de tots els fixos, amb la intenció d’establir un sistema de bonificacions per als usuaris, i la finalitat última de que els residus -especialment els perillosos- acaben als llocs adequats. Aquesta ordenança preveu una millora substancial dels horaris d’apertura i un sistema d’atenció a usuaris per a incorporar-lo a la gestió de “queixes i reclamacions”.

Un altre punt va ser l’aprovaciódel conveni de col·laboració entre la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi climàtic i Desenvolupament rural i el Consorci per a la gestió de residus V5, que suposarà una subvenció de 150.000 euros per a l’execució del Pla zonal de residus, amb inversions destinades a la millora de les instal·lacions de gestió de residus,i que previsiblement aniran destinades a l’experimentació amb pilots de compostatge.

Estació de transferència a Bufali

La comissió de govern va donar també llum verda a la posada en marxa d’una estació de transferència a la Vall d’Albaida, que estarà situada a Bufali i que es trobarà operativa en els pròxims tres mesos. Aquest nou servei suposarà un estalvi d’entre 600.000 i 900.000 euros anuals.

La decisió acaba amb cinc mesos de negociacions sobre els sobrecostos anuals per la transferència dels residus de la Vall d’Albaida a la planta de Ròtova, valorats en uns 300.000 euros. Una situació que contravenia la llei en la que es diu que el desplaçament no pot excedir els trenta minuts. D’aquesta manera, Ròtova s’alliberarà del tractament dels residus de la Vall d’Albaida, així com dels de la Costera i la Canal, que actualment es tracten a la planta de Guadassuar.

“Aquesta és una fita important en la gestió en la mesura en que estem desplegant les previsions del Pla zonal. Comença l’acció després d’una època de molt d’immobilisme”, ha destacat el president del Consorci, Roger Cerdà, qui ha afegit que aquest “és el primer pas de les coses grans. El primer pas per decidir on volem les plantes i quan comencem a construir-les”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here