El conseller de Transparència obri les jornades sobre pressupostos participatius a Xàtiva

0
508
Imatge de l'acte en el que ha participat el conseller Alcaraz

Alcaraz es mostra favorable a incorporar els pressupostos participatius en la futura Llei Valenciana de Participació d’una manera “ordenada i real”

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha obert el debat sobre pressupostos participatius a Xàtiva “amb l’objectiu de plasmar la seua definició en la futura Llei de Participació”, ha destacat.

El conseller Alcaraz ha inaugurat, al costat de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, les jornades ‘Quines pressupostos participatius volem’, que se celebren els dies 20 i 21 d’octubre en la localitat, dues jornades en les quals es debat sobre el present i el futur dels pressupostos participatius a la Comunitat.

Es tracta de dues sessions de treball en les quals s’ofereix la visió de diferents experts, representants d’administracions públiques tant l’àmbit local com a autonòmic i que han desenvolupat, durant els últims anys, experiències en pressupostos participatius.

Durant la seua intervenció, Alcaraz ha assenyalat que és un tema complicat, sobre el qual cal debatre i encaixar amb l’infrafinançament que pateix la Comunitat per part de l’Estat, “situació que fa molt més complicat introduir el model de pressupostos participatius que si tinguérem més capacitat econòmica”.

El conseller ha afirmat que “estem disposats a afavorir aquest model però d’una manera ordenada i real perquè no es convertisca en un simulacre”. Ara bé, per a Alcaraz els pressupostos participatius només tenen sentit en un context d’impuls i promoció de les polítiques de participació ciutadana.

Alcaraz ha destacat el valor d’aquestes jornades, atès que “són un fòrum debat, punt de trobada i reflexió, sobre quins pressupostos participatius volem a la Comunitat i poder plasmar la seua definició en la futura Llei de Participació que en aquests moments s’està elaborant”.

En aquest sentit, el conseller ha ressaltat la importància de saber com estan funcionant les experiències en matèria de pressupostos participatius en comunitats autònomes com Múrcia i Andalusia i la possibilitat d’acostar-nos a iniciatives d’àmbit local com les dels ajuntaments de València, Ontinyent, Xàtiva o Algemesí “per a decidir què metodologia podem realitzar i garantir que la ciutadania puga participar, una participació que es convertisca en una realitat a l’hora d’elaborar pressupostos”.

Programa de les jornades

La primera ponència és a càrrec de l’expert en participació ciutadana, Fernando De la Riva, membre del col·lectiu d’Educació per a la Participació (CRAC) i que té com a títol “Alguns supòsits previs per als pre-suposats participatius”, on analitza des d’una perspectiva crítica l’engegada d’aquest model de gestió de les ciutats amb la ciutadania.

Les jornades serveixen també de finestra d’experiències concretes, tant municipals com a autonòmiques, de pressupostos participatius. Hi ha representants de ciutats grans, com Madrid i València, però també unes altres com Ontinyent i Algemesí. A més, s’exposarà el cas de Múrcia, com a comunitat autònoma que està recolzant aquests processos participatius.

L’última part de les jornades se centrarà en l’experiència concreta de Xàtiva, i es presentaran els resultats i conclusions de l’estudi i avaluació del decideiXàtiva’17.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here