El Consell Valencià de Cultura proposa declarar BIC les restes romanes de la Vil·la Ponera de Sagunt

0
1763
Imatge de les restes excavades de la Vil·la Ponera

Les restes arqueològiques van ser enterrades per a evitar possibles saquejos després de realitzar-se la recerca científica

El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat un informe favorable a la declaració com Bé d’Interès Cultural (BIC), en la categoria de Zona Arqueològica, de la Vil·la Romana de Ponera de Sagunt, que després de la seua exploració arqueològica ha sigut enterrada per a evitar possibles saquejos.

El conseller Vicente González Móstoles ha defensat l’informe favorable a aquesta declaració, sol·licitada per la Direcció general de Cultura i Patrimoni, durant el ple que ha celebrat també el trentè segon aniversari de la primera sessió plenària d’aquest òrgan consultiu de la Generalitat.

La Comissió de Llegat del CVC ha sigut l’encarregada d’analitzar totes les recerques de l’arqueòleg responsable de la Conselleria de Cultura amb l’ajuda de l’arqueòleg municipal competent.

La Vil·la de Ponera és un enclavament arqueològic format per restes de «edificis residencials romans associats al cultiu de les terres» circumdants a Sagunt i està dotat de «enginys hidràulics i construccions auxiliars».

Les restes estan datades en els últims anys de la República i principis de l’Imperi Romano, i es creu que va estar en actiu fins a la caiguda d’est.

«La contemplació de les restes arqueològiques no ha sigut possible per estar enterrats i, per tant, no es pot més que atorgar el complet grau complet de veracitat als continguts i conclusions dels informes i vídeos facilitats pels tècnics que les han avaluat, considerant la seua tipologia, disposició, geometria, qualitat material de paviments i pintures, i singularitat en l’àmbit saguntino», assenyala l’informe.

Les restes arqueològiques van ser enterrades per a evitar possibles saquejos després de realitzar-se la recerca científica i es poden localitzar als peus de la muntanya La Ponera, prop del Camí Vell de Terol, als voltants de Sagunt.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here