El Consell Valencià de Cultura apadrina la Casa dels Escriptors de Gandia

0
1428
Un dels moments de la sessió.

El Consell Valencià de Cultura (CVC) “se suma amb entusiasme” i dóna suport al projecte de La Casa dels Escriptors de Gandia, “aprofitant les instal·lacions d’un edifici singular que la ciutat aporta: L’Alqueria del Duc, un immoble que ja fou destinat a residència de descans en el seu moment fundacional per la família Borja”. Així ho assenyala la declaració institucional que s’ha aprovat per unanimitat en el plenari, el qual amb l’ocasió especial de la Capitalitat Cultural Valenciana, s’ha desenvolupat al Saló de Corones del Palau dels Borja.

Esta sessió ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; la vicealcaldessa, Lorena Milvaques; i regidors dels diferents partits polítics que conformen la corporació municipal. Així mateix, han acudit representants del món cultural de Gandia.

El Consell Valencià de Cultura ha mostrat des del primer moment fundacional, una preocupació i atenció especials per la salut i el foment de la literatura, dels escriptors i la llengua dels valencians. Per això, ha vist amb molts bons ulls el projecte de La Casa dels Escriptors, la qual serà “la Casa dels Escriptors de la Comunitat Valenciana”, en paraules de la membre del CVC, Ana Noguera, atés que és una iniciativa única en el territori valencià.

El ple extraordinari, copresidit per l’alcaldessa, ha començat amb un discurs del president Grisolía, en el qual ha glossat la importància cultural de la ciutat i les iniciatives preses per l’Ajuntament i també ha tingut paraules per a l’exalcaldessa Pepa Frau i membre del CVC. “En l’any 1995, Pepa Frau ens va rebre en este mateix Palau, amb motiu de la reunió del jurat dels Premis Rei Jaume I. I la nostra institució torna a una ciutat amiga, a un centre potentíssim de riquesa i cultura, a la Capital Cultural Valenciana”.

Per la seua banda, l’alcaldessa de Gandia ha realitzat un repàs a la història de Gandia, destacant la Capitalitat Cultural Valenciana. Ha assenyalat que Gandia és Ciutat dels Clàssics, Ciutat Borja, té la Cova del Parpalló, el Castell de Bairén, “però si, en l’àmbit estrictament cultural, Gandia és reconeguda amb distinció arreu del territori valencià i de tot aquell altre amb el qual comparteix sistema lingüístic, és degut al seu indiscutible lideratge literari”. Segons Morant, “tant ha apostat Gandia per aquest reconeixement de fa anys, que el mateix Ajuntament, en 2012, va considerar, per unanimitat, que mereixia el qualificatiu de «Ciutat Literària”.

Així mateix, Morant ha mencionat els projectes culturals més importants per a Gandia, entre ells, la Casa dels Escriptors. “En esta alqueria, s’allotjaran autors i personalitats il·lustres, perquè puguen inspirar-se en un entorn d’ullals i natura, i puguen donar brida a les seues creacions”. En este punt, l’alcaldessa ha expressat la seua gratitud al Consell Valencià de Cultura perquè “la Casa dels Escriptors no podia haver tingut un millor padrí que esta prestigiosa institució”.

La Casa dels Escriptors de Gandia té, entre altres, els objectius: propiciar estades personals d’escriptores o escriptors en la seua seu; fomentar l’intercanvi creatiu entre les escriptores i escriptors que usen normalment el valencià, però també el castellà o qualsevol altra llengua comunitària, com a llengua literària; impulsar l’edició de llibres en valencià com a motor econòmic de la mateixa societat i fonament cultural del territori; buscar, afavorir i crear relacions professionals paral·leles entre tota la gent de la cultura que puga aportar valors literaris i de tota mena a la societat valenciana; divulgar i difondre als mitjans de comunicació el llibre i els autors. Així mateix, treballar per eliminar la invisibilitat social dels escriptors i escriptores contemporanis; contribuir a la promoció del Dia del Llibre Valencià, Dia Internacional del Llibre, Fires de Llibres i qualsevol acció que es programe en aquest sentit; i col·laborar amb tots els agents públics o privats implicats en el sector del llibre per sensibilitzar la societat i promoure la lectura.

Este edifici, segons ha afegit Morant, té reservades altres funcions de referència cultural i patrimonial, atés que quedarà destinat a ser punt d’accés al Castell de Bairén, dins del projecte de creació del Parc Arqueològic, “que també estem portant endavant amb l’objectiu de fer valdre tant la fortificació com el seu entorn ambiental, que unirà la mar amb la marjal i la muntanya”.

El president Grisolía ha lliurat a l’Ajuntament la Medalla del Consell Valencià de Cultura, i al seu torn, l’alcaldessa li ha fet entrega d’un socarrat, una reproducció en rajola amb doble corona del segle XV del Palau dels Borja, i del cedé de Jordi Savall editat amb motiu del cinqué centenari del Naixement de Sant Francesc de Borja. Després que el president firmara en el Llibre d’Or de l’Ajuntament, els presidents de les cinc comissions de la institució han exposat al públic les activitats en què s’ocupen actualment. L’acte ha acabat amb una visita al Palau dels Borja.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí