El Consell impulsa el Pla Territorial de les Comarques Centrals per tal d’augmentar la seua competitivitat

0
1055
La consellera María José Salvador ha presidit l'acte celebrat a Alcoi

La zona engloba les comarques de la Safor, la Marina Alta, la Marina Baixa, la Canal de Navarrés, l’Alcoià, el Comtat, la Costera i la Vall d’Albaida, abastant 185 municipis i uns 850.000 habitants

La Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha presentat als alcaldes i als agents socials i econòmics les propostes el Pla d’Acció Territorial (PAT) de les Comarques Centrals, d’aquesta forma ha iniciat el procés de participació pública des del primer moment.

Tal com ha explicat, el PAT té com a objectiu “desenvolupar la competitivitat dels pobles de les Comarques Centrals, mantenint al temps la seua pròpia personalitat”.

Es tracta d’una extensa zona que engloba huit comarques tradicionals (la Safor, la Marina Alta, la Marina Baixa, la Canal de Navarrés, l’Alcoià, el Comtat, la Costera i la Vall d’Albaida) abastant 185 municipis i uns 850.000 habitants, en un espai físic que podria fer-se equivalent quant a superfície amb la província de Castelló o Alacant.

En la seua intervenció, Salvador, que ha estat acompanyada pel secretari autonòmic, Josep Lluís Ferrando, i la directora general d’Ordenació de Territori, Urbanisme i Paisatge, Rosa Pardo, ha dit que el PAT analitza els trets de la infraestructura verda rural i urbana, així com el sistema d’assentaments urbans. També contempla les demandes industrials i logístiques de les ciutats centrals i la mobilitat.

D’altra banda, “a diferència d’uns altres, també conté propostes estratègiques sobre l’activitat econòmica i la difusió de la innovació- ha continuat- en el territori com a base per a la creació i articulació de les xarxes de cooperació entre empreses, agents socials i administració”.

Per a la consellera, “la clau de la planificació és fonamental per a afrontar els reptes del futur i aquest Pla és una oportunitat en un territori que té el 58% del terreny protegit i amb una especial singularitat industrial que fa encara més gran el potencial d’aquestes comarques”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  La CV-670 de Gandia es el segundo tramo de carreteras con más concentración de accidentes de España

Per això, ha apostat per la “total coordinació i de diàleg” per a l’elaboració d’aquest document en una zona on ha destacat que “tenen cultura de treball mancomunat i que és un punt a favor”.

Territori policèntric amb personalitat pròpia

Les Comarques Centrals són un exemple de territori policèntric, amb una gran abundància de ciutats mitjanes que presten béns i serveis a entorns rurals i contribueixen al necessari equilibri del territori de la Comunitat Valenciana. “Aquesta zona té una gran importància per a millorar la nostra cohesió territorial”, ha indicat Salvador.

Per això, és necessari que “aquest espai supramunicipal -ha postulat la consellera- mantinga la seua personalitat i avantatges comparatius, i que aconseguisca masses crítiques a través de la cooperació i la col·laboració que li permeten ser una alternativa viable al model metropolità, al qual s’ha d’equiparar en condicions de vida i oportunitats”.

Connexió ecològica i funcional

Segons ha explicat Salvador, el PAT de les Comarques Centrals proposa un model de connexió ecològica i funcional que tinga en compte tant la relació entre els ecosistemes del litoral i els de l’interior com la connectivitat dels espais rurals d’elevat valor, prenent com a grans eixos vertebradors els cursos fluvials del Serpis, Cànyoles-Albaida i uns altres com el Gorgos, Girona, Algar o Amadorio.

Assentaments urbans

Respecte als assentaments urbans, la consellera ha ressaltat la importància que té mantindre un sistema urbà “polinuclear per a millorar l’equilibri territorial entre l’interior i el litoral”.

En aquest sentit, juga a favor l’existència d’un sistema rural central envoltat de ciutats mitges prestadores de béns i serveis supramunicipals amb uns temps d’accés similars als urbans per al que es proposa el desenvolupament de polígons mancomunats en el medi rural o facilitar la implantació d’activitats relacionats amb els seus recursos endògens.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Aval del President Ximo Puig a les Comarques Centrals per superar el model provincial

Quant al sector industrial, el PAT pretén reforçar els sòls per a ús industrial, terciari i logístic que presenten una major qualitat dels serveis i una millor accessibilitat.

Mobilitat sostenible

Des del punt de vista de la mobilitat sostenible, el programa Uneix proposa la realització de plans de mobilitat sostenible comarcal en les dues Marines i a la Safor, que el PAT podrà estendre a la resta de comarques analitzant les característiques específiques de la mobilitat supramunicipal. De fet els primers resultats de les enquestes de mobilitat indiquen un patró de desplaçaments de curt recorregut on la bicicleta pot aconseguir un pes important si existeix una infraestructura adequada”.

Dinamització econòmica

Per a millorar i fer més competitiva aquesta realitat, és necessari “fomentar la cultura col·laborativa de les empreses, la creació de capital social i la constant introducció d’innovació en processos i productius.

Segons Salvador, per això, “entenem que “aquest PAT pot ajudar la creació d’aquestes xarxes d’innovació, aquestes complicitats entre empreses, agents econòmics i socials i administració amb la finalitat de dotar d’una imatge unitària de qualitat per a aquest espai, donar-li una major visibilitat i difondre els valors d’esforç i emprenedoria que són consubstancials amb la tradició productiva d’aquestes comarques”, ha finalitzat la consellera.

Per part seua, Lluís Ferrando ha centrat la seua intervenció en l’oportunitat que obri aquest pla per a “impulsar polígons industrials i àrees logístiques en les zones més adequades” i la directora general Rosa Marró ha assenyalat que la “zonificació equilibrada i coherent tot aquest sòl servirà també per a afavorir major qualitat de vida als ciutadans en unes comarques amb unes oportunitats envejables per a aconseguir-lo”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  La Generalitat elaborarà un Pla d'Acció Territorial de les Comarques Centrals per lluitar contra els incendis

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here