El Consell de la Joventut de Xàtiva es desmarca de l’organització de l’homenatge a les víctimes del bombardeig

0
2020
El monument 'Aixopluc' de Xàtiva en memòria a les víctimes del bombardeig.

El CJX considera que durant els últims anys s’ha perdut l’esperit d’homenatge a la memòria en Xàtiva, a més de les diferències pels convidats participants

El Consell de la Joventut de Xàtiva (CJX), un dels principals recuperadors de l’homenatge anual a les víctimes del bombardeig de Xàtiva del 1939, s’ha desmarcat de l’organització de l’acte d’enguany afirmant que «ha deixat en segon pla les víctimes i la recuperació de la seua memòria». No obstant el mateix consell s’ha oferit per a recuperar l’organització de l’acte i «ampliar el consens entre les entitats interessades en organitzar-lo».

Entre les principals crítiques de l’organització de l’homenatge d’enguany ha estat l’anunci de la presència del jutge Baltasar Garzón. Però des del CJX també es critica que «l’acte ha assolit una durada i un nombre d’intervencions i actuacions innecessari per a un acte memorialista, que ha fet que la part més destacable del mateix siga l’aspecte artístic».

Pel que fa a les personalitats convidades, que junt amb Garzón també figurarien el President de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, el consell creu que «seria molt més adient que els parlaments de l’acte foren realitzats per experts i representants de les entitats memorialistes, no solament de la segona República espanyola». A més, manifesten que en aquest acte haurien de tenir una participació molt més destacada «les entitats de recuperació de la memòria històrica i democràtica que treballen a Xàtiva i la resta del País Valencià, per tal de donar una visió mes d’acord amb el que realment significa la recuperació de la memòria històrica».

D’altra banda, el CJX creu que l’acte «ha deixat de d’exercir la funció de recuperació de la memòria històrica per a la qual va ser iniciat pel mateix consell». Segons el CJX l’objectiu de recuperar la memòria de les víctimes del bombardeig de Xàtiva «és fer entendre que les més de 100 persones que van morir en aquest esdeveniment ho van fer a causa d’una confrontació militar provocada per un cop d’estat contra un règim democràtic i legítim, i que a més, a servir per tal d’instaurar un règim dictatorial en el que la repressió s’utilitzava de manera sistemàtica com a arma de guerra i de sustent del nou règim».

A més afegeixen que «la recuperació de la memòria republicana ens ha de servir per tal de fer una reflexió de futur al voltant dels valors democràtics que va suposar la segona República espanyola, que cal que recordem, fou la primera experiència veritablement democràtica viscuda a l’estat espanyol, durant la qual es va aconseguir el vot femení, es va crear un estat veritablement laic i es va començar a treballar en la descentralització de l’estat i el reconeixement del dret a decidir dels pobles». Per al CJX aquest acte, «més que respondre a aquestos paràmetres, s’ha convertit en una evocació nostàlgica de la segona República espanyola que no és capaç de transmetre un missatge que ens faça reflexionar sobre la nostra història ni sobre el nostre futur».

Reprendre l’organització

Des del CJX afirmen que no volen menysprear la tasca dels Republicans de Xàtiva al llarg dels últims anys, «que ha permès que aquest acte continuara celebrant-se i inclús que haja assolit una major projecció a Xàtiva i la resta del País Valencià». No obstant això, el CJX creu que «ha arribat l’hora d’ampliar la base social en l’organització d’aquest acte que en els últims anys s’ha convertit en un monopoli de Republicans de Xàtiva, allunyant-se de la resta d’entitats i persones interessades en la recuperació de la memòria històrica a Xàtiva».

Davant esta situació el CJX ha mostrat la seua voluntat de recuperar l’organització de l’acte en els propers anys, «fent-la extensiva a la resta d’entitats ciutadanes que hi vulguen col·laborar, incloent Republicans de Xàtiva».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí