Compromís per Sagunt accepta allargar la vida de la pedrera de Lafarge si l’any 2042 està restaurada

0
1359
Pedrera de Lafarge a Sagunt

La formació de l’alcalde de Sagunt accepta la mesura apuntada per Conselleria que suposa acabar l’extracció en 2035 i en 2042 el forat a la serra estiga restaurat

La situació en minoria de Compromís en Sagunt, que sols compta amb el suport d’ADN Morvedre per lliuitar contra la pròrroga de l’extracció a la pedrera de Lafarge fins l’any 2042, ha fet que comence a treballar amb esta data però limitant dins de les possibilitats l’activitat de la pedrera situada a la muntanya de Romeu.

Així l’última ofert realitzada per la Generalitat Valenciana és autoritzar l’activitat fins l’any 2042, sempre que l’activitat extractiva acabe en 2035 i es deixe el forat restaurat 7 anys després. Així des de la coalició afirmen que esta condició «seria un avanç, sempre i quan formara part de la resolució i dels plecs que l’acompanyen».

Compromís per Sagunt afirma que podria acceptar la continuïtat en el forat actual «sempre que s’assegurara la limitació en l’extracció proposta i la pròpia restauració, dins d’un marc de legalitat, que l’actual resolució que tramita la conselleria no ha corregit encara». A més a més des de la formació recorden que els informes tècnics-jurídics de l’Ajuntament apunten que la ressolució de Conselleria «continua mantenint els vicis de legalitat en el plec de condicions tècniques, que recordem homologa dos infraccions, una urbanística i altra contractual, ja tramitades i concloses per l’ajuntament, les quals constaten la invasió d’una zona protegida i l’incompliment del contracte d’extracció de 1988».

Aquesta resolució, tal i conforme, se li ha concedit el tràmit d’audiència en l’últim ple, «no deia res al respecte de la temporalitat establint només un horitzó fins al 2042 sense especificacions, que deixa fora de la partida als veïns de la muntanya, els quals hauran de suportar una activitat extractiva fins eixa data, sense tindre garanties en la restauració». Recorden així que «en teoria, el forat actual deuria tornar-se restaurat i adequat en desembre de 2017 i els treballs de restauració en Salt del Llop són pràcticament inexistents, limitant-se a punts testimonials on es constata la pràctica impossibilitat de tornar la muntanya al seu estat original. La realitat demostra que és necessari introduir garanties de restauració en el bé o correm el risc de rebre en retorn un cràter, no una muntanya.

Igualment, remarquen des de Compromís per Sagunt, que «donades les irregularitats que hi ha hagut en la tramitació i en el propi expedient, tant el permís d’explotació, com el d’ocupació tenen una alta probabilitat de judicialització, ja que, per part de l’empresa, no es vullgueren utilitzar les vies legals que tant ajuntament com conselleria oferiren per a poder donar eixida a un expedient que incorpora tantes errades i vicis legals, que curiosament, sempre resulten a favor de l’interés privat i en contra de l’interés públic de conservar i vetlar pels bens demanials públics, propietat dels i les saguntines».

El Pinyal i Romeu en la seua totalitat per a Compromís «són innegociables com a zones boscoses protegides sense cap tipus d’ús tolerat que no siga el forestal. Igualment, reiterem que per evitar la judicialització de la pedrera del salt del llop, s’han de realitzar els canvis necessaris en el plec de condicions per evitar les irregularitats. No fer-ho és obrir la porta a una inseguretat jurídica que pot acabar tancant la pedrera de Salt del Llop per la via judicial, amb les conseqüències que això tindria».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here