Un comité d’experts de la Universitat de València elaborarà l’expedient de la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat

0
2216
Foto de família del Consell Assessor de Sagunt

Esta setmana s’ha reunit el Consell Assessor de la Candidatura a Patrimoni de la Humanitat al qual li va ser presentada la composició de l’equip d’experts

L’Ajuntament de Sagunt ha adjudicat un contracte a la Universitat de València perquè elabore l’expedient de la candidatura a Patrimoni de la Humanitat del municipi. L’equip d’experts que durà a terme esta gestió està format per doctors amb àmplia experiència en els seus àmbits.

Així, este dimecres el Consell Assessor de la Candidatura a Patrimoni de la Humanitat es va reunir per a presentar este comité d’experts, que participaran i assessoraran en l’expedient de la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat.

La doctora Ester Alba Pagán, professora titular d’Història de l’Art de la Universitat de València, va prendre la paraula i va presentar l’equip d’experts que ella coordinarà en l’elaboració de l’expedient. Alba va explicar que en la primera fase es realitzaran els «estudis previs que es necessitaran com a base documental sobre la qual suportar, després, tot l’expedient». També s’analitzaran en profunditat altres candidatures, tant les reeixides com les que han fracassat, perquè «l’anàlisi de caràcter comparatiu és molt important per a establir la ruta cap a la qual hem d’anar».

Va assenyalar, a més, que este equip d’experts «estarà en tot moment al costat del Consell de Patrimoni sota la seua supervisió i fent possible establir els criteris principals que han d’estar en la candidatura». Així mateix, van repassar els assumptes en els quals més s’ha d’incidir com la implicació social dels col·lectius, associacions i de la ciutadania en general; la programació cultural, esportiva i social; i el patrimoni de Sagunt i el seu ús tant en l’àmbit cultural com en el social.

Ester Alba va explicar que s’ha de cercar eixe valor excepcional que perseguix la UNESCO com a patrimoni mundial: «Hem de ser originals, atractius i conformar un bon treball». Els expedients que poden tindre una oportunitat, és a dir, els que «passen la línia de l’acceptació de la valoració són els que estan ben treballats», i va indicar que després d’este primer tall la Comissió ja els estudia, per la qual cosa «hem de ser polits a l’hora de presentar la documentació».

També, va manifestar que el patrimoni cultural s’ha d’entendre com un «aspecte viu» relacionat amb la ciutadania, treball «que ja tenim fet» perquè Sagunt ja fa activitats que arrelen el patrimoni a la societat. «El teixit ciutadà és molt important, tenen a veure des de la comissió que es viu el patrimoni d’una manera molt activa i arrelada a la societat civil, associacions i a l’educació», va afegir Alba.

D’altra banda, l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va recalcar que el patrimoni de Sagunt ha d’estar «viu» i «tenir una funció de dinamització de la societat», cosa que ja s’està aconseguint gràcies a «la gent, que, a través de diferents col·lectius, fa que eixe patrimoni estiga viu i complisca una funció social, educativa, cultural i de valors».

Una altra de les qüestions que s’han tractat és la candidatura del municipi a la Xarxa de Jueries d’Espanya “Camins de Sefarad”, associació constituïda per municipis que compten amb un patrimoni arquitectònic, històric, mediambiental i cultural herència de les comunitats jueves que els van habitar.

L’alcalde va explicar, així mateix, que s’estan realitzant diverses rutes per a potenciar el patrimoni històric i industrial de Sagunt. També va incidir que en l’àmbit educatiu hi ha dos línies que estan funcionant molt bé, «la Domus Baebia, tallers de cultura clàssica, i els quaderns didàctics sobre patrimoni industrial dels estudiants”. Com a novetat, l’alcalde va anunciar que se posarà en marxa el 20 de desembre un itinerari didàctic orientat a les escoles perquè els alumnes coneguen de primera mà la cultura i el patrimoni jueu de Sagunt.

Finalment, van explicar el procés que s’ha seguit perquè Sagunt fora seleccionada a Elx pel Consell de Patrimoni Històric Nacional per a representar Espanya a Brussel·les i optar al Segell de Patrimoni Europeu. La pròxima cita serà en 2019.

L’equip d’experts està format per:

-Dra. Ester Alba Pagán, professora titular d’Història de l’Art de la Universitat de València, ha sigut degana de la Facultat de Geografia i Història, és coordinadora de la Universitat d’Estiu de Sagunt. Dirigeix el diploma d’Anàlisi i Autentificació d’obres d’Art i el màster Permea. Programa experimental en mediació y educació a través de l’arte.
– Dr. Jorge Hermosilla Pla, catedràtic de Geografia de la Universitat de València, és vicerector de Projecció Territorial i Societat.
-Dra. Carmen Aranegui Gascó, catedràtica emèrita d’Arqueologia de la Universitat de València
-Dr. José Luis Jiménez Salvador, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de València i director del máster de Patrimoni Cultural de la Facultat de Geografia i Història.
-Dr. Josep Montesinos Martínez, professor titular d’Història de l’Art de la Universitat de València, és degà de la Facultat de Geografia i Història i coordinador de l’itinerari de Conservació preventiva del màster de Patrimoni Cultural de la Facultat de Geografia i Història
-Dr. Pau Rausell Köster, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de València i coordinador Unitat d’Investigació ECONCULT.
-Dra. Beatriz Santamarina Campos, Professora Titular d’Antropologia en la Universitat de València, és directora del máster de Gestió cultural.
-Dr. Joaquin Manuel Revert Roldán, tècnic de cooperació i patrimoni cultural en la càtedra UNESCO de la Universitat de València.
-Dr. Luis Pablo Martínez, tècnic de patrimoni cultural de la Generalitat Valenciana, expert en patrimoni mundial, en les candidatures del Tribunal de les Aigües, el Misteri d’Elx i el Palmeral d’Elx.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí