Comença la reconstrucció de la deteriorada cúpula de Nostra Senyora de Sales de Sueca a la que se li llevarà el 90% del pes

0
919
Imatge de les obres en el temple de Sueca.

Els treballs permetran alleugerir el seu pes de 60 a 6 tones i substituir les teules blaves per planxes de coure patinat

La parròquia La nostra Senyora de Sales, a Sueca, inicia aquest dimecres, les obres de reconstrucció de la seua cúpula -deteriorada greument des de fa 10 mesos a causa de l’existència de clivelles- que permetran reparar l’estructura metàl·lica i substituir les teules blaves de ceràmica vidriada actuals, que daten del segle XX, per planxes de coure més lleugeres de color verdós.

Així, està previst que a partir de dimecres s’instal·le la bastida. El primer pas serà derrocar tota la fulla exterior, retirant les teules blaves, per a escometre després la rehabilitació de l’estructura metàl·lica que serà reparada i reforçada. Una vegada restaurada l’estructura, seran col·locats taulers de fusta hidròfuga i sobre aquests, les planxes de coure patinat.

“Amb tot això, la cúpula alleugerirà el seu pes, passant de les 60 tones que registrava, a tan sols 6 tones, gràcies a l’ús de materials molt més lleugers i també duradors en el temps”, segons explica l’equip d’arquitectes Luis Cortés i Pepe Pardo, que treballen des de fa mesos en l’estudi de la cúpula.

Precisament, “la clivella principal que presentava la cúpula feia mesos va poder haver-se de la deterioració, oxidació i pes de l’estructura metàl·lica que la suporta, perquè estava molt danyada, i alguns perfils es van veure agreujats en els últims mesos també per les intenses pluges”.

Així, un dels desperfectes detectats en l’estructura és que l’entramat metàl·lic de meridians i paral·lels que subjecten la coberta té unes platines massa xicotetes per al pes que han de suportar i l’oxidació ha provocat també que aquesta estructura augmente de volum i la pressió exercida cap a l’exterior ha anat agreujant les clivelles.

La intervenció es realitzarà en un termini de quatre mesos a càrrec d’un equip multidisciplinari després d’haver rebut ja l’autorització de Direcció de Patrimoni de la conselleria de Cultura que va declarar l’estat de la cúpula i les teules “en ruïna”.

Des que es va detectar un agreujament de l’estat de la clivella, el mes de novembre passat, i van començar els treballs per a esbrinar l’origen d’aquesta, la parròquia La nostra Senyora de Sales, a Sueca, roman tancada al culte.

Els membres de l’equip dirigit per Luis Cortés i Pepe Pardo, que han escomés diversos projectes de rehabilitació de cúpules en temples valencians, ja van realitzar un informe de la cúpula de La nostra Senyora de Sales de Sueca en 2008, quan la clivella aconseguia 2,5 metres de longitud. “Llavors no registrava cap risc”, però ara, “passats els anys, i després dels últims temporals de pluja i vent, el problema s’ha agreujat i calia veure les causes i prendre mesures”.

En la parròquia La nostra Senyora de Sales de Sueca es venera la imatge de la patrona de la localitat, del segle XIV, i la seua església és del segle XVIII. Així mateix, la vista actual de la cúpula amb les teules en escata es deu a la remodelació que es va haver de fer de l’obra de Joaquín Arnau en 1919.

En el seu interior destaquen el retaule de l’altar major, els seus frescos i pintures, com una Verge de la Llet de l’escola de Juan de Juanes.

L’última intervenció realitzada en el temple, que es va desenvolupar durant diversos anys, es va iniciar en 1995 per a la renovació de la teulada i la cúpula i els treballs també van abastar el presbiteri i la decoració interior del temple.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here