Col·lectius ecologistes rebutgen el projecte d’extracció de sorres en Cullera

0
1512
Es critica l'afecció econòmica que tindrà sobre la pesca.

Denuncien els impactes ambientals i socioeconòmics com l’agressió al banc de pesca perquè entenen la costa «com a espai de sol i platja, per sobre de tot»

Diversos col·lectius que integren la Comissió Ciutat-Port, entre els quals es troben Acció Ecologista-Agró, Per l’Horta, Ecologistes en Acció València i Terra Crítica, van presentar 11 al·legacions al Projecte d’extracció de sorres en aigües profundes de València i transport per a alimentació de platges i estudi d’impacte ambiental. Afirmen que «els impactes ambientals i socioeconòmics derivats són inassumibles i manquen d’una justificació científica fonamentada». És per això que, entre altres coses, han demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica la retirada del projecte i la paralització de qualsevol actuació «que puga hipotecar una actuació global de llarg abast».

Entenen que «l’estat erosiu del litoral i, per tant, la regressió de nombroses platges de la Mediterrània espanyola és evident i, a cada cop que passa, més alarmant. L’alimentació d’aquests espais amb sorra extreta del fons marí s’ha instaurat dins del discurs polític i mediàtic com l’única solució a aquest problema». No obstant això assenyalen que «els antecedents i les evidències científiques suggereixen tot el contrari. Estem davant unes actuacions realment ineficaces, curterministes i sense cap perspectiva de futur, que requereixen grans inversions i sacrificis dins del teixit socioeconòmic que no podem assumir ni permetre’ns en el context d’emergència climàtica en què ens trobem».

Per començar esmenten «les nombroses deficiències mediambientals detectades en el projecte» que pretén extreure «una ingent quantitat de sorra» dels fons marins situats enfront de Cullera i enfront de la part marina del Parc Natural de l’Albufera de València, filtrar-la in situ per a eliminar els sediments més fins, i transportar-la a diferents zones de la costa durant 10 anys o més.

En aquest sentit, les rutes per al dipòsit del material alerten que «no contemplen els efectes negatius que es puguen desencadenar en zones de la Xarxa Natura 2000. Tampoc s’han avaluat correctament les afeccions sobre espècies protegides com la Baldriga Cendrosa (Calonectris diomedea), altres ocells marins i cetacis presents regularment en la zona».

A més a més asseguren que el projecte no té en compte acords internacionals com el Protocol de Gestió Integrada de les Zones Costaneres de la Mediterrània ni estableix seguiments a llarg termini, «tan necessaris per a aquesta mena de megaintervencions».

Pel que fa als perjudicis socioeconòmics, consideren que el projecte atempta contra la sobirania alimentària del nostre territori, ja que s’admet que es destruiran alguns dels caladors de pesca més importants de la Confraria de Pescadors de Cullera, qui ha estimat una reducció dels seus ingressos al voltant del 50%. «Aquest impacte, que suposarà una ferida mortal per a una activitat com la pesca tradicional, al projecte es valora com a una activitat residual, que hi suposa una clara declaració d’intencions: la costa com a espai de sol i platja, per sobre de tot».

També critiquen el que consideren falta de motivació del projecte: «la ineficàcia demostrada, a través de diversos informes i estudis acadèmics, de les aportacions de sorra en els trams previstos com a destí dels materials d’extracció».

Així manifesten que «a excepció dels qui prenen les decisions, per experiència, sabem que la sorra que serà dipositada a les platges tindrà una durada molt reduïda. Per tant, queda clar que no ens oposem a una possible regeneració de platges ‘a llarg termini’, tal com s’estableix de manera gratuïta en la justificació ambiental del projecte. Al contrari. Més bé rebutgem el balafiament de més de 1.200 milions d’euros amb impactes ambientals inassumibles».

Propostes

Sobre les propostes alternatives que s’han plantejat lamenten que «no han estat ni tan sols valorades en el projecte», malgrat estar basades en informes científics, Directives europees i recomanacions d’organismes internacionals com les Nacions Unides. Entre elles destaquen la mobilització dels sediments, la retirada d’infraestructures per a restablir en la mesura que sigui possible les dinàmiques costaneres o restauració ambiental per a promoure Solucions Basades en la Natura.

Finalment insisteixen que la previsió que fan de les conseqüències i inconvenients exposats «està completament subestimada, si adquirim una visió completa de la magnitud del projecte, ja que es troba vinculat a molts altres d’aportació de sorra a diferents platges (17 per ara), que evidentment revertiran en sinergies negatives no avaluades».

Alerten que és evident que els impactes no es poden analitzar de manera individual, i per això demanen en primer lloc, la paralització del procés que hauria de sotmetre’s a Avaluació Ambiental Estratègica i no a l’ordinària, juntament amb els diferents projectes de regeneració de platges dels quals ha estat separat amb la tradicional tècnica del “salsitxonament».

D’acord amb tot això, a més a més demanen al Ministeri per a la Transició Ecològica que promoga l’elaboració d’un pla integral per al conjunt de les unitats geomorfològiques afectades per problemes d’erosió i danys als ecosistemes litorals, tenint en compte el nou paradigma global sobre el medi físic provocat pel canvi climàtic. També, exigeixen una participació ciutadana real sobre el projecte esmentat amb la consegüent pròrroga del termini establert en el procés d’avaluació ambiental i l’obertura d’un procés ampli de consultes i debats que incloga a tots els agents implicats.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí