CCOO i UGT protesten a Ontinyent contra la divisió de l’Ajuntament del servei de neteja en dos lots

0
2883
Imatge de la protesta davant de l'Ajuntament d'Ontinyent

Els sidndicats han convocat una protesta davant el consistori d’Ontinyent, per a reclamar que no es dividisca en lots del contracte del servei de neteja de les dependències municipals

Els sindicats CCOO i UGT han protestat aquest dilluns a les portes de l’Ajuntament d’Ontinyent contra la divisió en dos lots del contracte del servei de neteja dels edificis i dependències municipals del consistori.

Segons les formacions aquesta situació perjudica les persones treballadores perquè «un 25% de la plantilla pot passar a treballar per a dues empreses diferents amb els problemes que això pot comportar per a la conciliació entre treball i vida familiar, entre altres aspectes com el tindre dos pagadors i els efectes fiscals que afectaran negativament a quasi totes les treballadores els sous de les quals són lleugerament similars al salari mínim interprofessional».

Els sindicats senyalen no qüestionen la legalitat dels plecs que regeixen aquesta licitació, ja que estan d’acord amb el que disposa la Llei de Contractes del Sector Públic, però denuncien les conseqüències per a les treballadores i treballadors de la contracta que en l’actualitat està adjudicada a l’empresa FCC Medi Ambient.

Denuncien que, a més, aquesta divisió de la contracta pot portar a disfuncions en la prestació del servei, generant diferències respecte a cada lot, i amb això empitjorar la qualitat de prestació.

Resposta de l’Ajuntament

L’Ajuntament d’Ontinyent ha explicat per la seua banda que el contracte de la neteja d’edificis públics ha hagut d’ajustar-se a una recent modificació de la Llei de Contractes del Sector Públic promulgada pel Govern d’Estat. Esta modificació establix que, per regla general, serà d’aplicació la divisió per lots dels contractes públics per tal de facilitar l’accés a estos contractes de les empreses xicoteres i mitjanes que fins ara tenien moltes dificultats per concursar a contractes grans.

Expliquen a més que «els tècnics consideren que la Llei de Contractes obliga a dividir-lo en dos lots per les especifitats pròpies del contracte. Per una banda estan els edificis municipals de caràcter administratiu, cultural, esportiu o social i, per altra, els centres educatius d’infantil i primària. Segons els tècnics municipals, els centres educatius tenen una especificitat clara i més després de la pandèmia. No es neteja igual un col.legi que un edifici d’oficines o un teatre o una biblioteca».

Així afegeixen que pot passar que l’empresa que es quede el lot dels centres educatius siga distinta a la del lot dels edificis administratius, però també pot passar que una mateixa empresa s’ho quede tot i la cosa es quede com està.

En cas de ser empreses distinttes aluns treballadors o treballadores que estan adscrits al contracte anterior, que era únic, tindria dos pagadors. En este cas, l’Ajuntament ja va avançar als representants sindicals, amb els quals ja s’ha parlat, que es reunirà, arribat el cas, amb les empreses adjudicatàries perquè ninguna empleada tinga dos pagadors. «Lògicament açò pot obligar a modificar de lloc de treball a alguna d’elles».

Amb tot conclouen que «el que no farà mai este ajuntament es botar-se la llei. Ser sensibles i buscar la millor solució per a cadascuna de les netejadors, sempre. Però no ens poden demanar que anem contra la Llei de Contractes del Sector Públic». Així s’ha volgut destacar que «els propis sindicats, en el seu comunicat de la setmana passada, no qüestionen la legalitat dels plecs que regeixen la contractació i que estem fent les coses dins de la legalitat. No obstant això, com ja vam comunicar als sindicats en la darrere reunió, des del Gover municipal es tractarà de reduir al màxim les conseqüències laborals d’una hipotètica divisió del servei en dos empreses».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí