CCOO demana a l’Ajuntament de Sagunt un pla que identifique els edificis construïts amb amiant

0
1621
Ajuntament de Sagunt

A més també es recorda que Sagunt té 140 quilòmetres de canonades que contenen amiant a la xarxa d’aigua potable que caldria canviar

El sindicat CCOO ha sol·licita a l’Ajuntament de Sagunt la redacció d’un pla que aborde la identificació de les zones de la ciutat que tenen edificis i instal·lacions amb amiant en qualsevol de les seues formes constructives.

L’amiant, prohibit en 2001 en la seua fabricació i instal·lació, té una legislació específica per a la seua manipulació en la seua retirada. És un residu perillós que ha de ser transportat i dipositats els residus de forma controlada, per la qual cosa cal tenir-ho en compte pel seu impacte ambiental.

Des del sindicat s’afirma que l’última dada de la que es disposa és que Sagunt té 140 quilòmetres de canonades que contenen amiant en la xarxa de proveïment d’aigua potable en la ciutat, un material que és cancerígen. Açò equival a la distància existent entre Sagunt i Vinaròs. S’ha de tenir en compte que en el recompte no es contemplen altres infraestructures de fibrociment com poden ser les instal·lacions dedicades al reg o drenatge. Tampoc alguns polígons de la zona de Almardá, urbanitzacions de Muntanya Picayo, ni disseminats que poden augmentar els quilòmetres de canonades amb amiant.

CCOO apunta que «el principi de precaució aconsella substituir de forma urgent les conduccions d’aigua, No hi ha evidències; en els estudis de salut no es relaciona beure aigua de l’aixeta procedent de canonades fabricades amb amiant, però millor prevenir, La llei marca una excepció en instal·lacions amb ‘vida útil’, considerada en 40 anys de mitjana. Quasi tota la xarxa a nivell nacional supera aqueixa edat. Costa trobar a persones que beguen aigua de l’aixeta però alguns sí la utilitzen per a cuinar, encara que la qüestió de l’amiant no la tinguen en compte».

Ha de realitzar-se el procés de retirada per empreses autoritzades i en condicions segures. Malgrat açò pogueren trobar-se algunes actuacions que escapen al control de les autoritats i posen en perill, tant al personal que ho manipula com a la ciutadania de les proximitats.

Per a nosaltres est és un assumpte que ens preocupa molt pels seus efectes nocius i que venim denunciant des de fa dècades. Així, seguint l’exemple d’accions positives realitzades en el pla de desamiantado d’alguns centres educatius en el nostre municipi en aquesta mateixa línia, la Unió Intercomarcal de CCOO del Camp de Morvedre i Alt Palancia, ha sol·licitat a l’Ajuntament de Sagunt la redacció d’un pla que aborde la identificació de les zones de la ciutat que tenen edificis i instal·lacions d’amiant en qualsevol de les seues formes constructives, així com que l’Ajuntament realitze la reserva econòmica suficient perquè siga eliminat de tot l’àmbit de Sagunt.

Així mateix se li ha sol·licitat que es planifique i calendaritze la substitució de les canonades de proveïment d’aigua potable de la ciutat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí