El cardenal Cañizares inaugurarà a Benigànim l’exposició ‘Casa records de la Beata Inés’

0
1838
Imatge d'una part de l'exposició.

La mostra, ubicada de forma permanent al Convent de la Beata Inés, permet veure com era la vida monàstica en el segle XVII

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, inaugurarà aquest dissabte, la ‘Casa records Beata Inés de Benigànim’, al monestir que regenten les religioses Agustines Descalces de la localitat.

La inauguració donarà començament amb la celebració d’una eucaristia presidida pel cardenal Cañizares, que estarà seguida per la benedicció de la ‘Casa records’ situada en el mateix monestir, on va viure i va morir la beata.

Es tracta de la primera vegada que “s’ajunten els records de la beata Inés en una exposició permanent”, que mostra en un total de 6 sales, “els seus records i objectes personals, amb una panoràmica en 360 graus que pretén transportar a l’ambient monàstic del segle XVII, en el qual va viure la mare Inés”.

La ‘Casa records de la Beata Inés’ inclou també objectes aportats per diferents cases de l’ordre a Xàbia, l’Olleria, Alcoi i València, “presentats en localitzacions ambientades acuradament”, segons les mateixes fonts. Així mateix, el recorregut compta amb trams exteriors en els quals es pot observar una part de l’horta que va conrear la beata, el Viacrucis i la finestra de la qual va anar la seua cel·la.

L’última sala es troba en l’església del convent, dedicada a les Venerables, que compta amb una mostra pictòrica i litogràfica de diverses religioses Venerables de l’ordre. El recorregut acaba amb la visita del sepulcre de la beata Inés, on es venerava el seu cos incorrupte fins a la seua desaparició en 1936. En l’actualitat el sepulcre alberga una relíquia, extreta del cos abans de la seua desaparició, que es venera en una imatge jacent de la beata dipositada en una urna.

La iniciativa va sorgir l’any 2016 impulsat per les religioses Agustinas Descalces i el grup ‘Catòlics pel teu web’, format per joves cristians i publicistes. Des del seu inici, “el projecte va estar abrigallat per un equip de professionals de diversos sectors”, com a escultors, artesans, pintors, arquitectes, obrers, fusters i interioristas, que van col·laborar “fins a convertir en realitat el que, al principi, semblava impossible per la seua envergadura”, han afegit.

Vida de la beata Inés

Josefa Teresa Albiñana Gomar, que va assumir com a religiosa el nom de Josefa María de Santa Inés, va nàixer a Benigànim en 1625 i amb 18 anys va ingressar en l’ordre de les Germanes Agustines Descalces fundada per Sant Joan de Ribera.

Fins a la seua mort en 1696, amb 71 anys, va romandre en el monestir de Benigànim realitzant els oficis més humils del convent, cuidant també de les religioses malaltes i aconsellant a les persones que acudien a rebre les seues orientacions. Va ser beatificada en 1888 pel papa León XIII.

La beata Inés “va ser una religiosa amb una vida espiritual intensa, omple de revelacions místiques, com l’abraçada que rep de Jesús, qui allibera les seues mans dels claus del crucifix enfront del que orava la religiosa, l’aparició del Xiquet Jesús per a ajudar-li a rescatar les claus del rebost que li havien caigut a un pou o el taronger que va créixer havent-ho plantat a l’inrevés la mateixa beata Inés, arbre que es conserva en el municipi”, segons ha indicat el director de l’Arxiu de Religiositat Popular, Andrés de Sales Ferri.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here