Carcaixent ret homenatge a les seues víctimes de l’Holocaust Nazi

0
1504
Imatge de l'antic camp de concentració de Mathausen

Una exposició i un acte institucional materialitzen el record als cinc carcaixentins deportats a Mauthausen

Este cap de setmana Carcaixent recordarà als seus veïns que van patir l’holocaust nazi amb una exposició i un homenatge institucional, organitzats per l’Àrea de Memòria Històrica junt la comissió per la recuperació de la memòria democràtica. L’objectiu central d’estes iniciatives es retre homenatge als cinc carcaixentins que van estar deportats a Mauthausen i posteriorment a altres camps de concentració, sent testimonis de primera ma del que va suposar un dels fets més dramàtics del s.XX.

La primera de les activitats tindrà lloc aquest divendres, a les 19:30 hores amb la inauguració a la Sala Sant Llorenç de l’exposició ‘La ignomínia de l’oblit: carcaixentins als camps d’extermini nazi’. Es tracta d’una mostra itinerant organitzada pel servei de Publicacions de la Universitat de València (PUV), en col·laboració amb el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i l’Ajuntament de Carcaixent que ha estat inspirada en el llibre ‘La ignomínia de l’oblit. Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis’, de Ximo Vidal i Carles Senso.

L’exposició, que es podrà visitar fins el 9 de febrer, recull el drama dels 5 carcaixentins que van estar deportats en el camp de concentració de Mauthausen. La mostra està formada per 17 panells, 10 cedits per la Universitat de València i 7 elaborats per l’Ajuntament de Carcaixent, que recullen fotografies i l’experiència vital d’estos presoners que van sofrir la deportació i l’extermini després d’haver hagut d’abandonar els seu lloc d’origen i marxar cap a l’exili.

Acte institucional

Per a completar este cap de setmana dedicat a a la memòria democràtica i amb motiu de la celebració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, l’Ajuntament de Carcaixent ha organitzat un acte de reconeixement als cinc carcaixentins que van estar deportats en el camp d’extermini nazi de Mauthausen.

L’acte comptarà amb la presència del president de les Corts Valencianes Enric Morera, i de descendents de les víctimes a les quals se’ls farà lliurament d’una placa commemorativa del patiment sofert pels seus familiars. La cerimònia estarà amenitzada pel duo de corda DobleCello i culminarà en la descoberta d’un monòlit amb la següent inscripció «la ciutat de Carcaixent als seus veïns deportats als camps de concentració nazis, per la valentia en la lluita per les llibertats”.

Carles Albert, regidor de Memòria Històrica, ha agraït el treball de la comissió encarregada de dur a terme estes activitats i les altres iniciatives realitzades, “la tasca que està realitzant-se és molt important perquè mostra als més joves el que va ser esta barbàrie, el que és fonamental per a no repetir-la, en un moment al qual estan ressorgint alguns grups xenòfobs i els hem de combatre, perquè no hem de cansar-nos de defensar els valors democràtics que han de ser la base de la nostra societat”, remarcava. El regidor ha aprofitat per convidar a tota la població a acudir a l’acte d’homenatge així com a acostar-se a l’exposició, ‘La ignomínia de l’oblit’, la qual es podrà visitar a la sala Sant Llorenç fins el 9 de febrer de dilluns a dissabte de 18 a 21 hores.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí