Carcaixent inicia el projecte d’instal·lació d’una estació de seguiment d’aus

0
1691
Exemplar de pitroig anellat

L’objectiu es aprofitar la vessant divulgativa de l’estació que s’ubicarà a l’Hort de Soriano i implementar millores de preservació més addients a la realitat del paratge

El passat dijous 10 de gener es van realitzar les primeres proves de captura i anellament científic d’aus al Paratge Natural Municipal de l’Hort de Soriano de Carcaixent, com a part d’un projecte de la Regidoria de Medi Ambient i l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València amb l’objectiu d’estudiar l’interès i la viabilitat d’instal·lar una estació de seguiment d’aus en el paratge.

Per tal de poder dur a terme les primeres actuacions, s’ha col·laborat amb el Grup d’Anellament Pit-Roig, format per una vintena d’experts i tècnics que es dediquen a l’anellament científic d’aus, especialment passeriformes en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. Durant la primera jornada d’anellament es muntaren quatre xarxes, capturant 30 aus de 6 espècies diferents (Erithacus rubecula, Sylvia atricapilla, Sylvia melanocephala, Phoenucurus ochruros, Turdus philomelos i Emberiza cia). Una vegada finalitzades les tasques, es van posar en llibertat.

L’Ajuntament de Carcaixent signarà un conveni de col·laboració amb la Universitat de València per dur endavant este projecte i aprofitar la vessant educativa de l’estació, i realitzar propostes educatives i de divulgació per als col·legis i associacions de la localitat.

La regidora de Medi Ambient, Paula Lozano, ha posat en relleu que tota la informació obtinguda sobre l’evolució en les poblacions d’aus ajudarà també a prendre mesures de conservació i millora ambiental, «l’estació d’aus no solament suposarà afegir un atractiu educatiu més al Paratge Natural, sinó a més que ens servirà per a dissenyar intervencions d’actuació més adreçades a l’entorn concret de l’Hort de Soriano i, per tant, més efectives».

L’estació naixeria amb vocació de continuïtat per tal d’aportar dades científiques al programa RIM (programa d’anellament d’espècies Residentes Invernantes y Migradoras), del Centre de Migració d’Aus de SEO/BirdLife. L’objectiu fonamental del programa RIM és obtindre, mitjançant dades d’anellament, informació sobre els cicles anuals de les aus reproductores, hivernants i migradores al nostre país.

Així, amb la informació que s’obtinga serà possible determinar variables com la variació interanual d’adults capturats, la supervivència dels exemplars, relacions entre l’hàbitat i els canvis poblacionals, i la productivitat a l’hora de reproduir-se. Per altra banda, també podran ser utilitzades per programes internacionals que estudien la migració d’aus que passen l’hivern en el nostre territori (programes Sacre, Noctua, etc.).

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí