L’objectiu es aprofitar la vessant divulgativa de l’estació que s’ubicarà a l’Hort de Soriano i implementar millores de preservació més addients a la realitat del paratge
El passat dijous 10 de gener es van realitzar les primeres proves de captura i anellament científic d’aus al Paratge Natural Municipal de l’Hort de Soriano de Carcaixent, com a part d’un projecte de la Regidoria de Medi Ambient i l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València amb l’objectiu d’estudiar l’interès i la viabilitat d’instal·lar una estació de seguiment d’aus en el paratge.
Per tal de poder dur a terme les primeres actuacions, s’ha col·laborat amb el Grup d’Anellament Pit-Roig, format per una vintena d’experts i tècnics que es dediquen a l’anellament científic d’aus, especialment passeriformes en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. Durant la primera jornada d’anellament es muntaren quatre xarxes, capturant 30 aus de 6 espècies diferents (Erithacus rubecula, Sylvia atricapilla, Sylvia melanocephala, Phoenucurus ochruros, Turdus philomelos i Emberiza cia). Una vegada finalitzades les tasques, es van posar en llibertat.
L’Ajuntament de Carcaixent signarà un conveni de col·laboració amb la Universitat de València per dur endavant este projecte i aprofitar la vessant educativa de l’estació, i realitzar propostes educatives i de divulgació per als col·legis i associacions de la localitat.
La regidora de Medi Ambient, Paula Lozano, ha posat en relleu que tota la informació obtinguda sobre l’evolució en les poblacions d’aus ajudarà també a prendre mesures de conservació i millora ambiental, «l’estació d’aus no solament suposarà afegir un atractiu educatiu més al Paratge Natural, sinó a més que ens servirà per a dissenyar intervencions d’actuació més adreçades a l’entorn concret de l’Hort de Soriano i, per tant, més efectives».
L’estació naixeria amb vocació de continuïtat per tal d’aportar dades científiques al programa RIM (programa d’anellament d’espècies Residentes Invernantes y Migradoras), del Centre de Migració d’Aus de SEO/BirdLife. L’objectiu fonamental del programa RIM és obtindre, mitjançant dades d’anellament, informació sobre els cicles anuals de les aus reproductores, hivernants i migradores al nostre país.
Així, amb la informació que s’obtinga serà possible determinar variables com la variació interanual d’adults capturats, la supervivència dels exemplars, relacions entre l’hàbitat i els canvis poblacionals, i la productivitat a l’hora de reproduir-se. Per altra banda, també podran ser utilitzades per programes internacionals que estudien la migració d’aus que passen l’hivern en el nostre territori (programes Sacre, Noctua, etc.).