Caixa Ontinyent desvela un dels secrets de la seua supervivència: evitar els ‘pelotazos’ urbanístics

0
1708
Imatge de la compareixença de Vicente Penadés en la comissió del Congrés

El director general de Caixa Ontinyent afirma que el Banc d’Espanya li va alertar del risc de concentrar la inversió immobiliària

Caixa Ontinyent va tindre durant la crisi financera actuacions similars a la resta d’entitats del sector, però d’altres molt diferents, la qual cosa l’han situada com una de les poques supervivents. Entre estes una de les més destacades seria que Caixa Ontinyent no va apostar pels ‘pelotazos’ urbanístics.

Així ho ha deixat caure el director general de Caixa Ontinyent, Vicente Penadés, en la seua compareixença este dimarts davant la comissió del Congrés dels Diputats que investiga la crisi financera, el rescat bancari i la fallida de les caixes d’estalvi. Penadés afirma així que dins dels crèdits oferits al sector construcció-promoció el pes per als solars era del 29,2%, davant el 29,3% de mitja del sector, pero destaca que va haver «una diferència qualitativa important: Caixa Ontinyent sols finançava solars que pugueren obtindre llicència d’obres per estar ja així qualificats».

D’una altra banda Penadés també ha assegurat que el Banc d’Espanya va alertar successivament, en diverses reunions anuals «de les dificultats que podria implicar la concentració d’inversió en el sector immobiliari i, especialment, en el sòl». Aquests advertiments, ha dit, es van formular durant les seues reunions anuals, celebrades de cara al tancament de comptes i a la presentació del pressupost del següent any, i ha assenyalat que la «experiència patida» en les crisis immobiliàries entre els anys 1980-1985 i 1992-1998 els va fer «especialment sensibles» a aquestes «indicacions del Banc d’Espanya».

Amb tot Vicente Penadés ha defensat que l’actitud de Caixa Ontinyent va ser «més prudent», i que açò es va traduir en un menor creixement del crèdit durant la fase expansiva i una menor necessitat de finançament. Una situació que, al seu judici, «va possibilitar» que l’entitat «poguera fer front durant els pitjors anys de la crisi a uns sanejaments molt exigents i als requisits de capital».

Les dades exposades en la seua compareixença revelen que el creixement entre els anys 2000 i 2007 del crèdit concedit per a l’adquisició d’un habitatge en l’entitat va ser similar al de la mitjana del sector financer (un 229% enfront del 225%), però mentre que el crèdit a empreses de construcció i immobiliàries va créixer un 287% en Caixa Ontinyent, en el sector va ser del 513%.

Així, aquesta caixa va concentrar una major inversió en habitatge acabat (55,3% enfront d’una mitjana del 49%), una menor inversió en edificis en construcció (6,5% enfront de l’11,3%), i una posició similar en solars (29,2% enfront del 29,3% de mitjana), encara que en aquest aspecte, ha dit, «amb una diferència qualitativa important», doncs ha assegurat que «només finançava solars que pogueren obtenir llicència en obres per estar ja així qualificades».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí