Bocairent estrena la tempora dels Moros i Cristians amb les festes de Sant Blai

0
3073
Moros i Cristians de Bocairent

Les caixes i la manta abriguen l’inici de les festes patronals de Bocairent que es desenvolupen del 7 a l’11 de febrer

La manta de carrer de Bocairent, immortalitzada per José Gonzalbo fa just mig segle en l’escultura d’entrada al nucli urbà, va abrigar l’inici de les festes de Moros i cristians aquest divendres, 7 de febrer, durant la retreta de les Caixes que suposa el tret d’eixida a un programa d’actes ben intens. Nou filaes, totes elles centenàries, vestits de reminiscències històriques, fervor i pólvora formen part dels ingredients d’unes de les celebracions més rellevants del calendari valencià.

Dissabte, les tropes mores i cristians prendran els carrers de Bocairent a partir de les 16.30 h amb una entrada amb una duració prevista de més de cinc hores. Esquadres, amb els vestits ordinaris i especials; carrosses; bandes de música; calesses; ballets i boatos s’aniran succeint en la renovació anual del ritus de rememorar la Reconquesta. Pel matí, les formacions musicals interpretaran l’himne de la localitat.

El fervor es dispararà diumenge durant la jornada dedicada al patró sant Blai que arrancarà a les 8.00 h amb la diana de gala seguida de la missa solemne oficiada per Esteban Escudero Torres, bisbe auxiliar de València. De vesprada, Suavos i Moros vells celebraran els seus tradicionals ‘piquete’ i ball del moro abans de la processó que comptarà amb la presència de la imatge, el guió pintat per Joaquín Sorolla i la relíquia.

La batalla amb arcabusseria, primer, i parlaments, després, entre els bàndols moro i cristià ocuparà matí i vesprada de dilluns. Pau Verdú i Miguel Pérez actuaran com a ambaixadors en una jornada que acabarà amb la desfilada humorística de la retreta. Mentre que a l’endemà serà el torn per a la pujada a l’ermita del sant Crist on s’escenificarà el ‘despojo del moro’; a partir de les 17.30 h el canvi de bandes dels càrrecs marcarà el començament del declinar de les festes. No obstant això, la mitjanit depararà el colofó habitual amb una de les ‘cordaes’ més singulars del territori valencià amb les tradicionals canyes farcides de coets de trajectòria lliure.

Així conclouran els Moros i cristians del 2020 que tindran com a màxims protagonistes a Raquel Sanz (Espanyoletos), Mabel Sanchis (Granaders), Montserrat Ribera (Contrabandistes), Luis Silvestre (Suavos), ‘Esquadra i cartabó’ (Estudiants), Antoni Marco (Moros vells), Blai Blasco (Marrocs), Cristina Cantó (Moros marins) i Joaquín Silvestre (Mosqueters) a l’ocupar la capitania de les seues respectives filaes. A partir del dia 12, dia de l’Eixabegó quan es recordaran els festers difunts, Bocairent iniciarà el compte enrere per a les celebracions de l’any següent.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí